De organisatie verwacht dat veel kijkers zich aan de Kanaalkade melden om de boten te zien 'vliegen'.
De organisatie verwacht dat veel kijkers zich aan de Kanaalkade melden om de boten te zien 'vliegen'. (Foto: aangeleverd)

Spektakel op het water met zonneboten

PURMEREND - De Solar Boat Races Purmerend/Beemster worden dit jaar gehouden op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni nabij de Kanaalkade. De organisatie van deze races van door zonnepanelen aangedreven boten is in de vertrouwde handen van Stichting Solar Sport One, die in Nederland jaarlijks drie van dergelijke races houdt. Bij de wedstrijden kunnen de zonneboten een topsnelheid bereiken van 50 km per uur, waardoor ze half uit het water komen. Spektakel voor het publiek verzekerd!

"Topsnelheid van 50 km mogelijk, waardoor de boten half uit het water komen…"

Marije Elgersma van de organiserende stichting vertelt: "We hebben nu al vijftien aanmeldingen uit vier landen. Indonesië, Polen, Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn in ieder geval vertegenwoordigd, maar we verwachten nog meer."

Grachtenparade

Op vrijdag om 09.30 uur begint het evenement met een Time Trial over 64 km, waarbij de boten de energie goed moeten verdelen. Om 16.30 uur start in de kom Kanaalkade de Top Speed Competitie, waarbij over een afstand van circa 200 meter een topsnelheid van 50 km per uur mogelijk is. Op vrijdag om 19.00 uur is de Grachtenparade, een stadsronde door Purmerend en Beemster, waaraan ook de solarboten meedoen.

Voor nog meer vermaak en gezelligheid zorgt Solar Village, eveneens langs de Kanaalkade, waar het publiek de unieke boten kan bekijken, uitleg kan krijgen en gebruik kan maken van een hapje en een drankje. Op vrijdag is eveneens de Mini Solar gepland (van 10.00-14.00 uur) voor kinderen van de basisscholen, die met eigen gemaakte bootjes in een grote bak water hun ontwerpen kunnen uitproberen, showen en tegen elkaar strijden. De locatie wordt nog bekend gemaakt.

Zaterdag 22 juni kent een vol programma, dat eveneens veel toeschouwers zal trekken. Om 09.30 uur begint het festijn met de Young Challenge in de Kom Kanaalkade. Hier doen 30 boten aan mee. Deze Endurance Ronde is bedoeld voor de jongste categorie deelnemers van 14- tot 17-jarigen. Ze moeten een aantal rondes varen, zo ver mogelijk komen en zo snel mogelijk over de finish proberen te komen.

Om 11.00 uur houden de grote boten een Match Race over een parcours langs de Kanaalkade, gevolgd door een race van de Young Solar Challenge. Heel aantrekkelijk wordt ook de sprint om 15.00 uur door de grote boten. Om 17.00 uur is de prijsuitreiking.

Vorig jaar trok het spektakel, ondanks het slechte weer, veel publiek. Dit jaar verwacht Marije Elgersma veel meer belangstelling.