Het winnende team met de vertegenwoordigsters van MIG, Ans Gerritsen (links) en Elly Linger (tweede van rechts).
Het winnende team met de vertegenwoordigsters van MIG, Ans Gerritsen (links) en Elly Linger (tweede van rechts). (Foto: Han Giskes)

Trifolium winnaar van Discovery Cup

PURMEREND - Oecumenische basisschool Trifolium heeft dit jaar de Discovery Cup gewonnen, de wisseltrofee van het techniekproject MiG-KiT. Deze trofee is de beloning voor een aansprekende film die leerlingen van groep 7 gemaakt hebben van hun bezoek aan het Purmerendse bedrijf Leo de Kock.

Met de inzending won de school de eerste prijs in de regiowedstrijd die gekoppeld is aan de jaarlijkse bedrijfsbezoeken voor leerlingen van groep 7. De cup is vorige week uitgereikt.

Trifolium hoort bij de 36 basisscholen die lid zijn van de Manuele Intelligentie Groep (MIG) en mee mogen doen aan bedrijfsbezoeken die jaarlijks georganiseerd worden. Kinderen maken daarbij al jong kennis met technische beroepen en processen.

Zo'n 850 leerlingen van basisscholen uit de regio zijn dit voorjaar met veel plezier op bedrijfsbezoek geweest. In kleine groepjes bezochten ze 70 regionale bedrijven.

Traditie

Deze bedrijfsbezoeken voor leerlingen van groep 7 zijn een traditie geworden in de regio, nu voor het zevende jaar op rij. Bedrijven uit de regio zetten gastvrij hun deuren open voor een rondleiding aan groepjes kinderen en hun begeleiders.

De leerlingen komen onder andere in bouwbedrijven, bij grafische firma's, autobedrijven, scheepswerven, machinefabrieken, de brandweerkazerne en recyclingbedrijven. Dat zijn vaak ook regionale bedrijven met internationale uitstraling. Hierbij maken de leerlingen kennis met technische beroepen en processen. Zij interviewen werknemers en maken foto's en filmpjes. Met hun beeldpresentaties dingen zij mee naar de Discovery Cup. Bizzliners van EBS zorgen alle dagen voor het vervoer van leerlingen en begeleiders.

MiG-Kit

De bedrijfsbezoeken zijn een onderdeel van het project MiG-KiT, waarbij basisscholieren vanaf groep 3 kennismaken met techniek.

De strijd om de Discovery Cup mag nu dan beslist zijn, het eerstvolgende project staat op donderdag 20 juni te gebeuren in De Beuk. Het betreft het 3e zogeheten PET-event.

930 scholieren

PET staat voor Promotie-Evenement-Techniek. Circa 930 scholieren krijgen inzicht hoe breed techniek in de samenleving is ingebed. Met het doel om techniek nog nadrukkelijker onder de aandacht van de scholen te brengen.

Ook het PET-evenement valt onder de paraplu van de MIG, die in 2015 het eerste levenslicht zag. De voorgaande twee edities van PET waren een eclatant succes.

Gebleken is dat scholen, leerlingen, leerkrachten en begeleiders, ook ouders, veel inspiratie opdoen tijdens het evenement. Het is de bedoeling dat de leerlingen opdrachten uitvoeren en op die manier spelenderwijs wegwijs worden gemaakt in de steeds groter wordende wereld van techniek.