Waterlands Orgelfestijn in Grote Kerk

EDAM - Het Waterlands Orgelfestijn is een jaarlijks terugkerend evenement van de Stichting Orgelkring Waterland. Met vijf woensdagavondconcerten op historische orgels wil de stichting de orgelcultuur in de regio Waterland onder de aandacht van een zo groot mogelijk publiek brengen.

Het eerste concert van het orgelfestijn vindt woensdag 3 juli plaats om 20.00 uur in de Grote Kerk in Edam. Reitze Smits speelt op het Smit-Verhofstad-orgel muziek van Bach en van anderen die 'rondom' hem werkten. Twee van hen waren oudere componisten voor wie Bach een enorme bewondering had: Reincken en Buxtehude. Vervolgens klinkt muziek van Scarlatti die in hetzelfde jaar geboren was als Bach zelf (1685). De stijl van Scarlatti is heel anders dan van Bach, maar juist daarom is het verrassend voor het publiek om muziek van beiden naast elkaar te horen. Van Bach zelf klinken ook muziekstukken: een Toccata waarin de stijl van Buxtehude en Reincken doorklinkt, maar dan wel met de genialiteit van Bach. Ook Pastorale, gecomponeerd in een stijl die op Italiaanse muziek was geïnspireerd, maar toch anders dan de muziek van Scarlatti.

Reitze Smits studeerde orgel, klavecimbel en muziekwetenschappen en was organist op de historische instrumenten in Breukelen en Zaltbommel. Als docent werkte hij aan de conservatoria in Utrecht en Leuven. In 2010 ontving hij de Sweelinckprijs voor zijn verdiensten voor de orgelcultuur.

Toegang: volwassenen 10 euro, donateurs 5 euro en kinderen (onder begeleiding) tot 12 jaar gratis.

Meer informatie is te vinden op www.orgelkringwaterland.nl.