Tijdens het debat kwamen de onderwerpen wonen, verstedelijking, duurzaamheid en het klimaat aan bod.
Tijdens het debat kwamen de onderwerpen wonen, verstedelijking, duurzaamheid en het klimaat aan bod. (Foto: aangeleverd)

De Stad van de Toekomst

Leerlingen met elkaar in debat

PURMEREND - De gemeente Purmerend verzorgde onlangs, in samenwerking met Stichting Discussiëren Kun Je Leren (DKJL), in P3 een debatbattle met leerlingen van Nelson Mandela en het Jan van Egmond Lyceum. Het debat ging over de toekomst van Purmerend.

Tijdens het debat werden onderwerpen als wonen, verstedelijking, duurzaamheid en het klimaat besproken. Zo kreeg de gemeente Purmerend een beter inzicht in welke keuzes jongeren maken als zij de stad naar eigen inzicht zouden mogen inrichten.

Twaalf debathelden van SG Nelson Mandela en het Jan van Egmond Lyceum namen plaats op het podium en debatteerden over de volgende stellingen: de stad van mijn dromen houdt volledig rekening met de wensen van jongeren; wij als bewoners kunnen bepalen hoe Purmerend er in 2040 uit moet zien; als de gemeente de prioriteit legt bij een duurzame stad, wordt Purmerend leuker om in te wonen. Debatheld Jessy werd door de jury als winnaar uitgekozen, gevolgd door Ole en Aisha.
Leerlingen adviseren de gemeente om te blijven vragen naar wat jongeren vinden, door bijvoorbeeld enquêtes uit te zetten op scholen en jongeren te peilen wanneer er nieuwe plannen worden gemaakt. Daarnaast vragen ze de gemeente meer voorzieningen te creëren voor jongeren, vooral voor de leeftijdscategorie 14 tot en met 16 jaar. Ook kwamen er tijdens het debat nog wat opvallende suggesties naar voren. Prullenbakken in neonkleuren en een jongerencentrum in het oude postkantoor.