Een van de initiatiefnemers is Dirk Tuip.
Een van de initiatiefnemers is Dirk Tuip. (Foto: Evert Ruis)

Centrum voor gaming, esports en creative tech

PURMEREND - Nog dit jaar krijgt Purmerend er een geweldige trekpleister bij waarmee de stad zichzelf de toekomst in blaast: het grootste (10.000 m2 grote) centrum voor gaming, esports en creative tech in Europa. Begin juni is de verbouwing van start gegaan van de voormalige Sporthal de Koogmolen tot esports gaming centrum, daarna volgt de rest van het schoolgebouw dat getransformeerd wordt tot tech campus. Kantoren en werkplekken voor studenten, startups en bedrijven op het gebied van gaming, esports en creative tech vinden hier onderdak.

Het vroeg bij de perslancering op 29 mei jl. nog wat fantasie om een esports & gamingcentrum terug te zien in de nog volledig aangeklede voormalige sporthal. Een week later echter vloog de 'sloopkogel' er al doorheen waarna de verbouwing kon beginnen. De H20 Campus zal staan voor persoonlijke ontwikkeling, competitie en onderwijs en het bieden van kansen van toekomstige talenten op een carrière in esports of op een baan van de toekomst.

Initiatiefnemers zijn Dirk Tuip en Matthijs Vink van Stichting H20, twee oud-topsporters die in hun bedrijven van 'tech' hun werk hebben gemaakt. Beide takken verbinden ze met elkaar in dit initiatief, waarmee ze hun droom laten uitkomen. Het idee sluimert al zes jaar, vanaf het moment dat ze naar een live game keken en beseften dat ruim zeven miljoen andere mensen in de wereld op dat moment precies hetzelfde deden. 'Het kwartje viel', want duidelijk werd hoeveel jongeren zich verbonden voelen met esports en creative tech. Het plan voor een IT-Tech campus werd daarna verder uitgewerkt en uiteindelijk bij de gemeente Purmerend neergelegd. Daar kregen ze via Mario Hegger, wethouder Economische Zaken, een enthousiast onthaal en werd het financieel mogelijk gemaakt om op te starten.

'Voor de gemeente betekent de H20 Campus binnen de stadsgrenzen een enorme trekpleister op het gebied van gaming en technologie van de toekomst. In ondernemersopzicht biedt dat grote economische kansen en het aanboren van nieuwe markten en talenten', licht Heggers toe, 'waarbij we samen met het bedrijfsleven een opleidingscentrum kunnen opzetten.' Ook ziet hij, in het licht van onder andere gameverslaving en isolatie, een grote rol weggelegd voor H20 in het bijdragen aan verantwoord online gedrag bij jongeren. Dat esports een nieuwe trend is waarbij gamen en fysiek bewegen samengaan, is eveneens een belangrijke reden waarom de gemeente dit project graag ondersteunt. Hoe fysiek esports is ondervond Eggers even later zelf toen hij met Koen Schobbers, de eerste professionele Nederlandse esporter, ten overstaan van alle aanwezigen in 'virtual reality' de strijd mocht aangaan.

Als het gaat om esports ziet Matthijs Vink, als oud tophandballer, veel overeenkomsten met topsport. 'Esports ís topsport. Esporters hebben dezelfde passie en ambitie als topsporters. En al heeft niet iedereen het in zich om een topsporter te worden, wij willen dat iedere jongere die hier binnen komt geïnspireerd raakt, zich verder kan ontwikkelen, en een toekomst krijgt die hij anders niet had gehad. We willen ze raken in hun passie, we willen met H20 hun inspirator zijn, ze opleiden, stages lopen bij bedrijven hier in het pand, events organiseren.'

Dirk Tuip: 'We willen hier esporters opleiden die in de hele wereld kunnen meedraaien aan de top. Bij H20 kunnen ze hun talent hierin ontwikkelen. Maar ook jongeren die hier komen om te gamen kunnen hier hun passie voor tech verder doorvoeren. ICT is bij alles nodig en zeker creative tech is een grote tak van sport. De gaming industrie groeit enorm. Hij is inmiddels vijf maal groter dan de filmindustrie, en zes keer groter dan de muziekindustrie. Gamers, esporters en influencers zijn de ontwikkelaars van de toekomst. En misschien zijn wij wat vroeg met deze grootse opzet in Nederland, maar we zijn liever te vroeg dan te laat.'

De oplevering van het esports gaming stadion vindt nog dit jaar plaats, de campus begin volgend jaar. Op de website www.h20.gg is met visuals geschetst hoe het gaat worden.

Het schoolgebouw wordt omgebouwd tot tech campus.