Spektakel bij de zonnebotenrace in Purmerend en Beemster
Spektakel bij de zonnebotenrace in Purmerend en Beemster (Foto: Han Giskes)

Zonnebootraces trekken veel bekijks

PURMEREND - Twee dagen lang, op 21 en 22 juni, vormden de gemeenten Purmerend en Beemster het decor van zonnebootraces; in het zwembad van Solar Village voor de Mini Solar, tot een lange afstand wedstrijd met 43 boten in open water door het werelderfgoed. Dit alles volledig op zonne-energie. Het evenement werd geopend op het stadhuis waar burgemeesters Don Bijl en Joyce van Beek de teams enthousiast toespraken. Solar Sport is een internationale discipline waarin duurzame techniek, innovatie en samenwerking centraal staan.

De echte actie begon vrijdagochtend met meer dan 120 kinderen van vier verschillende basisscholen die van afval en een zonnepaneelpakket een boot hadden gebouwd. Het enthousiasme van de kinderen werkte aanstekelijk en de jury met onder meer wethouder Mario Hegger, had de handen vol aan de kwalificaties.De 'grote' zonneboten startten vanuit het Solar Village waarna het dikke wolkendek en de harde wind de deelnemers genoeg uitdagingen gaven. Zaterdag zorgde de zon voor een aangenamer race. De kijkers aan de kant bleven daardoor ook langer hangen.

Young Solar Challenge

Vrijdagavond werd de competitie aangevuld met zeker 250 scholieren tussen de 14 en 17 jaar voor de Young Solar Challenge. Maar liefst 28 teams verschenen op zaterdag aan de start. De 9 kilometer durende Time Trial was een mooie spannende race. De walteams hielden hun schippers en concurrenten nauwkeurig in de gaten op de onlangs uitgebrachte app: Solar Boat World Cup Racing gemaakt door New Nexus.
Wethouder Mario Heggers bedankte de organisatie zaterdagmiddag tijdens de prijsuitreiking op het Purmerstrand. Hij gaf aan dat door de feedback van de teams de waterwegen in beide gemeenten zullen worden aangepakt en voorspelde een grote schoonmaak om de 'plastic soup' te verwijderen. Ook tijdens een van de vele side-events, de Denk Tank op donderdagmiddag, kwam het duurzame aspect al ter sprake.

Wereldkampioen

De spits is eraf van de drie Solar Sport One races. Volgende week, 29 en 30 juni, wordt de Solar Village opgebouwd in Groningen. De teams beginnen op 4 juli aan de laatste race. Dan varen ze de etappe van Groningen naar Esonstad en vervolgen hun tocht op 5 juli naar Leeuwarden. De laatste stop van de Solar Sport deelnemers is Monaco waar bekend wordt wie zich wereldkampioen mag noemen.Het hele traject is te volgen op social media en in de app.