Portret van Tijno Voors van Philine van der Vegte
Portret van Tijno Voors van Philine van der Vegte (Foto: aangeleverd )

Streekgenoten in het Rijksmuseum

REGIO - Elke kunstenaar droomt ervan om te mogen exposeren in een wereldberoemd museum. Voor twee kunstenaars uit de regio kwam deze droom uit: zij zijn geselecteerd om deel te nemen aan de zomerexpositie "Lang leve Rembrandt" in het Rijksmuseum. Philine van der Vegte uit Katwoude en de Zaanse kunstenares Barbara van Marle behoorden tot de uiteindelijk 563 kunstenaars die door de tweede juryronde kwamen. Ruim 8000 kunstenaars uit 95 landen stuurden een zelfgemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt in. De tentoonstelling is tot en met 15 september 2019 te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed. Reden om de kunstenaar te eren en zijn werk, zijn tijdgenoten en de 17de eeuw extra onder de aandacht te brengen met tal van tentoonstellingen en activiteiten in het hele land.

Philine van der Vegte

Philine van der Vegte haalde de finale met haar schilderij "Portret van Tijno Voors". Ze schilderde dit portret naar het leven van haar buurman Tijno, in het kader van het afstudeerproject "Portret van een dorp". Hiervoor schilderde ze levensgrote portretten van mensen en dieren in haar dorp Katwoude. Van der Vegte is een figuratief schilder, geschoold op de Wackers Academie in Amsterdam. Ze schildert wat ze om zich heen ziet op haar boerderij in Katwoude: portretten naar het leven, dieren en landschappen. Met een beperkt en tonaal palet weet ze het karakter van haar modellen te vangen. Ze won twee jaar achtereen de publieksprijs van Kunst Kijken Volendam, en werd in 2017 genomineerd op schilderfestival Noordwijk. Ze exposeerde met de Zomerexpo Water in Museum De Fundatie en Museumnacht Antwerpen in het DIVA museum. Ook won ze een prijs op plein air festival Pintar Rapido Amsterdam.

Barbara van Marle

Barbara stuurde het werk 'Cornelia' in, genoemd naar de moeder en dochter van Rembrandt. Als klein meisje intrigeerde het werk van Rembrandt Barbara al. Eenmaal op de academie leerde zij over zijn werkwijze en met name zijn gebruik van het licht: het hoogste licht dat als laatste in het schilderij wordt aangebracht. "Ik hoor mijn docenten nog regelmatig in mijn hoofd, als ik met mijn werk bezig ben." Het werk van Barbara van Marle gaat over herinneringen. 'We are what we remember'. Het afgebeelde moment draagt de lagen van de geschiedenis met zich mee. Het NU bestaat niet zonder voorgeschiedenis, bewust of onbewust. Het overdragen van ervaringen en emoties tussen generaties, is iets wat haar intrigeert.

Met 90 verschillende versies van de Nachtwacht, 260 kinderkunstwerken en 118 zelfportretten van Rembrandt wordt de ongekende creativiteit van alle kunstenaars duidelijk zichtbaar. Ze zijn samen met Çornelia'' en ''Portret van Tijno Voors'' nog tot 15 september te bewonderen.

Cornelia van Barbara van Marle