Column Z Lijner

Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) vormt een heuse bedreiging voor allerlei bouwplannen.

PAS op de plaats

De Nederlandse overheid startte het programma in 2015 om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Nederland stoot al jaren te veel stikstof uit. Volgens de Raad van State deugt het Nederlandse programma om stikstof terug te dringen van geen kant, toekomstige besparingen blijken helemaal niet zeker te zijn.

De kwetsbare natuur in Nederland is onvoldoende beschermd tegen de overheid, oordeelt de raad over het gevoerde stikstofbeleid. De huidige vergunningsprocedure voor onder meer stallen, snelwegen en industrie geeft te weinig zekerheid over de hoeveelheid schadelijke stikstof die in de natuur terechtkomt. De bouw van nieuwe huizen, wegen, industrie en boerderijen dreigt stil te komen liggen. Het verbod dwingt de overheid om de natuur in Nederland beter te beschermen. Het kabinet moet nu een nieuw systeem bedenken waarbij veel meer rekening wordt gehouden met de daadwerkelijke uitstoot van stikstof. Dat leidt tot hoofdbrekens. Zo kunnen de aanleg van bedrijventerreinen en de ingebruikname van Lelystad Airport mogelijk niet doorgaan.

Dichterbij huis zijn de effecten van het PAS eveneens merkbaar. Het nieuwbouwplan Stiereveld in Watergang is voorlopig gestaakt en ook de ontwikkeling van het Monnickendammer Galgeriet lijkt vertraging op te lopen.

Zoals bekend spanden omwonenden van De Looiers in Purmerend een procedure aan bij de Raad van State. De Raad stelde de gemeente in het gelijk en dus kun je vaststellen dat dat plan wel past binnen het Programma Aanpak Stikstof. Het kan verkeren, zou Bredero gezegd hebben. Of en in hoeverre het PAS invloed zal hebben op andere nieuwbouwplannen in onze regio is vooralsnog onduidelijk, maar dat het de gemoederen bezig houdt staat wel vast.