Gertjan Otto, Jan Peter Dompeling, Robert Kuiper, Jan Kuiper, Marco Kuiper en Bas Hillecamp (v.l.n.r.) draaien donderdag 12 september al mee.
Gertjan Otto, Jan Peter Dompeling, Robert Kuiper, Jan Kuiper, Marco Kuiper en Bas Hillecamp (v.l.n.r.) draaien donderdag 12 september al mee. (Foto: Han Giskes)

Kortebaandraverij Purmerend veilig gesteld

PURMEREND – Jan Kuiper (82) blijft hét gezicht van de kortebaandraverij, op de tweede donderdag in september. Maar hij krijgt met ingang van dit jaar hulp van vijf ervaren mannen. Zodat Kuiper de werkzaamheden en verantwoordelijkheden niet meer in zijn eentje hoeft te dragen. Met de toetreding van achtereenvolgens Jan Peter Dompeling, Gertjan Otto, Bas Hillecamp, Robert en Marco Kuiper (de zoons van Jan) is de kortebaandraverij de komende jaren veilig gesteld. Het zestal neemt officieel per 1 januari zitting in een nieuw bestuur. Gelijktijdig wordt de verenigingsvorm omgezet in Stichting Harddraverij 'Prins Bernhard'.

Voor menigeen zal de verandering binnen komen als de spreekwoordelijke donderslag bij heldere hemel, maar voor de zes hoofdrolspelers is dat allerminst. Robert Kuiper: "Het idee is eigenlijk twee jaar geleden ontstaan. Wij, Marco en ik, vonden het niet meer verantwoord voor mijn vader om het in zijn eentje te blijven doen. Hij wordt er niet jonger op en hij kreeg ook enkele lichamelijke klachten. Niet geheel toevallig kennen wij elkaar allemaal goed. De een woont tegenover de ander of er is sprake van een kennis of een band in de familie. Zoals Gertjan, die onze zwager is. We zien elkaar dus regelmatig op gelegenheden. Van het een kwam het ander en uiteindelijk is deze constructie eruit gerold. We vormen een vriendenclub en hebben er allemaal veel zin in."

De afgelopen maanden hebben de zes regelmatig regelmatig vergaderd, met als doel om de kennis die Jan Kuiper de afgelopen 19 jaar heeft opgedaan, te delen. Onafhankelijk van elkaar hebben de mannen er reuze veel zin in. "We kennen elkaar goed en weten wat we aan elkaar hebben, zijn loyaal naar elkaar en hebben dezelfde intentie, namelijk om de grootste reünie van Purmerend zeker te stellen", verwoordt Jan Peter Dompeling de mening van de zes.

Basis in Hazepolder

Het is de bedoeling dat hij, Gertjan, Bas, Robert en Marco hun ogen op 12 september aanstaande goed de kost te geven en waar gewenst bij springen. Vanaf volgend jaar worden de taken verdeeld. Trouwens, de uitbreiding van de organisatie heeft ook het volledige vertrouwen van alle vrijwilligers. Zij zijn vorige week op de hoogte gebracht en reageerden enthousiast. Aan de in totaal 36 vrijwilligers zit nog een mooi verhaal vast, want de basis van hen ligt in de Hazepolder, om specifieker te zijn bij de jaren geleden op veel te jonge leeftijd overleden Sietze de Bruin, een van de bekendste bewoners van deze echte Purmerendse wijk sinds vele decennia. Nu nog behoren zijn dochters Cindy en Iris en echtgenoot Bas Kok tot de trouwe kern.

Het nieuwe bestuur hamert wel op het belang en de verantwoordelijkheid van ondernemend Purmerend. De tweede donderdag in september is immers naast een jaarlijkse reünie, ook de dag van en voor ondernemers. Zij ontmoeten elkaar op deze dag. Het zestal is van mening dat ze best een bijdrage mogen leveren. "Dat doen veel ondernemers al, maar we zullen zeker proberen om nieuwe te interesseren. Er moet een gezamenlijk gevoel ontstaan om de dag gezamenlijk te dragen."