Dankzij de Beemster agrariërs zijn dit soort mooie plaatjes steeds vaker te zien in de Beemster.
Dankzij de Beemster agrariërs zijn dit soort mooie plaatjes steeds vaker te zien in de Beemster. (Foto: Daniëlla Ernsting)

Gaat bloemenzee het van zwerfafval winnen?

In 2011 kwamen de eerste plannen voor een bloemenakkerrand in de Beemster. In 2012 genoten wij tijdens de Polderfair van de bloemenrand rondom het festivalterrein. We hoorden toen dat er pilots gingen starten met subsidies naar aanleiding van de alarmerende signalen over de bijenachteruitgang.

Zelf ging ik op zoek naar informatie voor inwoners om aan te sluiten.Dit initiatief uit Zutphen om de leefomstandigheden van de bijen te verbeteren, werd door samenwerking onder andere agrariërs, waterschappen, winkels en inwoners een groot succes. Daarna is het landelijk ingevoerd. De eerste bijenvriendelijke gemeentes ontstonden.

Wat mij de laatste jaren opvalt, is de schoonheid van de buurttuintjes. Zwerfafval en hondenpoep zijn er zo goed als verdwenen. Deze landelijke trend bij agrariërs, burgers, waterschappen en bedrijven zet door. In de Beemster kan er dan ook de zogeheten bijen lintroute komen. Bij fiets-, wandel- en bustochten en bij evenementen kunnen we de toerist kennis laten maken met het bijenlint.

Dat is belangrijk voor het 25-jarig jubileum in 2024. Waarbij het voorstel van meerdere mensen gaat komen om 'Beemsterbloemenlijnen bij het 25 jarig jubileum" te hebben. Op zaterdag 26 oktober start de eerste Beemster bloemen plantdag (gesponsord door Rabobank Waterland e.o). Deze zorgt dan ook voor een kinderbijenlint bij het kabouterpad bij het Beemster Arboretum.

Hopelijk volgen er komende jaren meer van deze bijenvriendelijke initiatieven. Bedankt aan de Beemster agrariërs die ons dagelijks laten genieten van bijgaande foto.

Daniella Ernsting