Afbeelding
(Foto:aangeleverd)

Rijden met Hyundai i20 1.0 T-GDI Premium

Hyundai zet vol in op duurzaamheid met elektrische, waterstof en hybride (al dan niet plug-in) modellen. Maar het heeft ook nog voldoende keuze in 'gewone' modellen, zoals de vernieuwde i20. Niet alleen het design is opgefrist, maar deze compacte middenklasser is nu ook leverbaar met een 7-traps automaat met dubbele koppeling (7DCT).

Genoeg reden voor een hernieuwde kennismaking. Ik heb een week, naar volle tevredenheid, gereden met de i2- 1.0 T-GDI Premium met die nieuwe automaat. Deze Premium is de duurste van alle i20's en kost 23.495 euro, maar dan heb je niet veel meer te wensen. Overigens beginnen de prijzen van de i20 bij 16.995 euro (i-Drive) en is uiterst scherp. Ook niet onbelangrijk, zeker in de particuliere markt, is de vijf jaar fabrieksgarantie.

Facelift

De vernieuwde i20 is te herkennen aan zijn nieuwe neus. Daar bestaat de facelift uit een nieuwe voorbumper met daar boven de karakteristieke Cascade-grille. Geen spraakmakende veranderingen, maar de i20 ziet er hierdoor net iets aantrekkelijker uit. Echt opvallen doet hij overigens nog steeds niet. Daarnaast is de achterbumper tweekleurig, zijn de LED-achterlichten (standaard op Premium) nieuw en is in de nieuwe achterklep nu ook de plaats voor het nummerbord, waarin de achteruitrijcamera en functies om de achterklep te openen zijn geïntegreerd. Overigens is de i20 uitsluitend nog als vijfdeurs te leveren. Omdat in het interieur geen grote wijzigingen zijn doorgevoerd, beginnen de jaren te tellen. Er is op zich niets mis met het geïntegreerde navigatiesysteem, maar het is niet de modernste in zijn soort. Tegenwoordig hebben de infotainmentsystemen veel weg van een tablet. Het beeld is overigens scherp en duidelijk en het systeem is simpel te bedienen. De ingetogen stijl van de buitenkant is ook in het interieur terug te vinden. Het ziet er keurig verzorgd uit, al kom je hier en daar wel wat hard plastic tegen. De Premium is de meest luxueuze en compleetste, dus alles zit erop en eraan. En gezien de afmetingen is de binnenruimte in de i20 best OK. Als de voorstoelen niet in de achterste stand staan, is achterin voldoende leefruimte, ook voor volwassenen. Voorin is het verblijf voor mij, met mijn 1,90 meter, ook aangenaam. Alleen zou de stoel een iets langere zitting mogen hebben, zodat mijn bovenbenen meer steun krijgen. De laadruimte varieert van 326 tot 1.042 liter en daarmee bivakkeert de i20 in de middenmoot.

Prima bakkie!

De enige motor in de i20 is de 1.0 T-GDI en verder is er de keuze uit een handgeschakelde vijfbak of een 7-trapsautomaat met dubbele koppeling (7DCT). Hiermee heb ik gereden. De motor is goed voor 74 kW/100 pk en een maximum koppel van net geen 172 Nm tussen de 1.500 en 4.000 toeren. Hij is dus best wel soepel en wat vooral opvalt: stil! Hij treedt alleen iets meer op de voorgrond bij hoge toeren en fel optrekken. De 7DCT is een prima bakkie! Helemaal in de sportstand. De motor reageert dan alert op het gaspedaal en de automaat schakelt snel en naadloos. Echt een pluspunt en dat voor een meerprijs van 1.500 euro.

Automaat of handgeschakeld heeft geen invloed op het verbruik. Hyundai geeft 1 op 20 op, mede dankzij de standaard Idle Stop and Go (ISG). In de praktijk bleef daar 1 op 15,1 van over. Met en top van 182 km/uur en een acceleratie van 0 naar 100 km/uur in 11,4 seconden ben je wat prestaties betreft goed bediend.

Na de eerste paar kilometers is één ding snel duidelijk. Het onderstel is afgesteld op comfort. Toch is de i20 beslist geen deinende en zwalkende auto. De wegligging is dik in orde. Stabiel op hogere snelheid, licht en simpel te corrigeren onderstuur in bochten en fijne koersstabiliteit. Alleen zou de besturing, met name in de middenpositie, iets meer gevoel mogen bieden. Hij is dan wat vaag. De remmen zijn ook prima en de vernieuwde i20 is uitgerust met Hyundai SmartSense, een pakket actieve veiligheidssystemen zoals Lane Keeping Assist (LKA), Forward Collision Avoidance Assist (FCA), Lane Departure Warning (LDW), Driver Attention Warning (DAW) en High Beam Assist (HBA). Hier is hij dus helemaal bij de tijd.

Conclusie

De kop boven dit verhaal luidt: Lekker bakkie! Daarmee refereer ik niet aan een kop koffie, maar aan de prima 7-traps automaat en het feit dat de vernieuwde i20 een fijne auto om te rijden is. Eén die gezien zijn buitenafmetingen behoorlijk wat ruimte biedt, scherp is geprijsd en ook nog eens vijf jaar garantie heeft. Voldoende argumenten om de i20 in uw lijst op te nemen als u op zoekt bent naar een nieuwe B-klasser.

Afbeelding
Afbeelding