Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Rijden met Mazda3 2.0 Activ-G Comfort

Door Hans van Sunder

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen. De nieuwe Mazda 3 is een aandachttrekker vanwege zijn fraaie design. In ons land leverbaar als hatchback en als sedan. Geen stationcar. Maar aan die schoonheid kleven ook een paar nadelen, dat zal in de loop van dit verhaal wel duidelijk worden.

Aandachttrekker

Het aantal beschikbare motoren is vrij beperkt met een Activ-G benzinemotor (een 2.0-liter) en 1.8-liter SkyActiv-D diesel. Later dit jaar volgt een belangrijke toevoeging: de Skyactiv-X benzinemotor met 133 kW/181 pk en 222 Nm koppel en desondanks als een diesel zo zuinig.

Maar terug naar mijn testauto. Dat was een in een schitterende rode lak (Soul Red Crystal meerprijs 1.050 euro) gespoten SkyActiv-G Comfort met handgeschakelde zesbak. Die kost 28.910 euro. Voor het leerpakket moet (tijdelijk) slechts 1.250 euro worden betaald.

Lange neus

De nieuwe Mazda3 is in vergelijking met zijn voorganger één centimeter gekrompen, maar is altijd nog 4,46 meter en nog steeds groter dan de meeste van zijn concurrenten. In dit verband trekt hij dus een lange neus naar ze. Dat is dan wel weer heel toepasselijk, want de nieuwe 3 valt ook op door zijn opvallend lange neus en een ver naar achteren gepositioneerde cabine.

Hij ziet er heel erg fraai en dynamisch uit met een lage karakteristieke grille geflankeerd door LED-koplampen als dichtgeknepen ogen van een kat. De taillelijn loopt naar achteren toe is op en de daklijn juist iets naar beneden. De C-stijl is fors en in de bijna bolle achterzijde hangt een dakspoiler boven een niet al te grote achterruit. Twee ronde uitlaten, strak gevormde LED-achterlichten en een zwarte bumper maken het geheel af. Hier staat een extravagante verschijning.

Nadelen

De keuze voor dit design heeft helaas ook wat nadelen. Om te beginnen is het zicht schuin naar achteren door de forse C-stijl ronduit beroerd en het is maar goed dat de Comfort een achteruitrijcamera heeft. Ook al omdat de achterruit niet al te groot is. Bovendien is de been-, maar vooral de hoofdruimte op de achterbank beperkt. Bent u langer dan 1,80 meter dan zit u met de kruin tegen het dak aan en achterin instappen vergt ook enige voorzichtigheid (pas op uw hoofd!). Bovendien is de laadruimte met 327 liter (maximaal 1.019 liter) kleiner dan van de meeste concurrenten.

Overigens ziet de Mazda3 Comfort er van binnen wel prachtig uit. Fraaie en zacht aanvoelende materialen, kwalitatief prima afwerking, strak dashboard en de optionele leren bekleding doet een extra duit in het zakje. De stoelen zitten prima, maar voor iemand als ik met zijn lange benen, mag de zitting net iets langer zijn. Je zit lekker laag achter het stuur en de zitpositie is uitstekend. Het beeldscherm van het Mazda Connect multimediasysteem is langgerekt en niet te hoog.

Niks downsizen

Mazda heeft aan downsizen van de motoren een broertje dood. Niks downsizen dus. Liggen in veel concurrenten turbo geblazen driecilinders. In de Mazda3 gewoon een lekkere dikke 2.0-liter viercilinder zonder die compressor. De SkyActiv-G (o.a. hoge compressie) benzinemotor levert 90 kW/122 pk en 213 Nm. Dit pas bij 4.000 toeren, maar toch is de motor soepel genoeg. Hij bouwt zijn koppel mooi lineair op en blijft in de meeste gevallen zijn werk op de achtergrond doen. Met een top van 202 km/uur en een sprint van 0 naar 100 km/uur in 10,4 seconden zijn de prestaties dik in orde.

De Skyactiv-G is standaard voorzien van cilinderuitschakeling en een zogenaamde 'mild-hybrid' techniek. Dat ondersteunt de motor bij accelereren en wint remenergie terug. Daardoor is de consumptie beperkt. Het gemiddeld verbruik ligt volgens de nieuwe WLTP-norm op 1 op 19,6 en daar gaat in de praktijk niet eens zo heel veel van af: 1 op 16,1.

Torsie-as

Mazda heeft de multilink achterwielophanging vervangen door één met een torsie-as. Best wel bijzonder, want juist zie je dat vaak andersom gebeuren. Het heeft in ieder geval geen negatieve gevolgen voor het rijgedrag. De Mazda3 is een heerlijke auto om mee te sturen. Die besturing is heel fijn, direct en geeft genoeg feedback in de middenpositie. De afstelling van het onderstel is aan de sportieve kant, lees stug. Maar ook weer niet zo hard, dat het rijcomfort teveel eronder lijdt. Bovendien voelt de Mazda3 op hoge snelheid solide en betrouwbaar aan, vertoont in bochten een goed te corrigeren onderstuur en beschikt over een stel uitstekende remmen.

Het standaard veiligheidspakket is zeer uitgebreid. Het voert echt te ver om alle systemen te noemen. We halen er twee uit: adaptieve cruise controle en Advanced Smart City Braking met voetgangersherkenning.

Conclusie

De nieuwe Mazda3 is echt een plaatje, een auto die de zinnen prikkelt. Maar zoals het gezegde luidt: Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Het fraaie design zorgt in de 3 voor wat nadelen. Laat echter onverlet dat de nieuwe Mazda3 een welkome aanvulling en een serieuze concurrent is in het C-segment.

Afbeelding
Afbeelding