Verschillende sprekers namen het woord tijdens Studio MBOpen.
Verschillende sprekers namen het woord tijdens Studio MBOpen. (Foto: Han Giskes)

Feestelijke opening mbo-schoolgebouw

PURMEREND - Purmerend en omgeving is nieuw en goed geoutilleerd schoolgebouw rijker. Afgelopen donderdag was de opening van het gebouw waar mbo-opleidingen van het Horizon College en het Regio College worden gegeven. Beide scholen kunnen hier kwalitatief goed onderwijs met goede praktijkvoorzieningen bieden voor leerlingen uit Purmerend en omstreken.

Samenwerking Horizon College en Regio College biedt tal van voordelen

De twee scholen zijn een aantal jaren geleden een samenwerking aangegaan waardoor studenten uit Purmerend en de Regio Waterland kunnen kiezen uit een breed scala aan beroepsopleidingen. Samen met de bedrijven en de instellingen in de regio gebeurt dit op een flexibele en toekomstgerichte manier zodat jongeren in de regio Waterland opgeleid worden en een baan kunnen vinden. Derhalve aan alle kanten een win-win situatie.

Na de officiële opening vond het zogeheten Studio MBOpen plaats. Tijdens dit onderdeel namen onder meer Arjan Vethman (directeur Horizon College Purmerend), Martijn Kool (directeur Regio College Purmerend), Florian Boxma (directeur Building for Tomorrow) en wethouder Harry Rotgans het woord. Vethman: "Het verouderde onderkomen deed veel jongeren uitwijken naar een mbo in Amsterdam. Wij, de gemeente en het bedrijfsleven wiullen deze studenten voor deze regio behouden, omdat regionaal opleiden belangrijk is in de samenwerking met lokale bedrijven. En aangezien Purmerend te klein is voor twee ROC's, hebben we het opleidingsaanbod samengebracht in één gebouw. Het Horizon College is eigenaar en het Regio College huurt ruimte."

Vervolgens namen onderwijs-wethouder Paul van Meekeren, Dirk Tuip (ondernemer en voorzitter PurmerValley en H20), Monique Cremers (voorzitter Raad van Bestuur van de Zorgcirkel), Frank Wolters (docent Horizon College), Dick Sentenie (docent Regio College) de aanwezigen mee in de samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt en de toekomst van het middelbaar beroeps onderwijs. Met name het verbinden van onderwijs met het bedrijfsleven en de samenwerking met PurmerValley is een interessante. "Er zijn veel ict-bedrijfjes in Purmerend met een grote behoefte aan goed gekwalificeerde medewerkers. Dit was de aanleiding om via PurmerValley de onderwijskwaliteit te versterken en de kloof tussen vraag en aanbod te dichten."

Zowel de nieuwe locatie als het onlangs tot stand gekomen esports- en egaming center H20 gaan hierin een belangrijke rol spelen.

Veertig procent van de ruimte wordt door beide mbo-scholen gezamenlijk gebruikt. In een eerder stadium verklaarde Anja Grootoonk, voorzitter College van het Bestuur van het Horizon College, al heel enthousiast te zijn over de samenwerking tussen beide scholen. "Jongeren verdienen kwalitatief goed onderwijs. Dat kunnen we nu bieden in een goed geoutilleerd en eigentijds schoolgebouw.

Ook voor de gemeente Purmerend is het belangrijk dat het gebouw er staat. Wethouder Harry Rotgans: "Ik ben blij dat wij in onze stad nu echt een mooie mbo-campus hebben. Het Horizon College en het Regio College, en natuurlijk de stad, verdienen dit. Dit project is een schoolvoorbeeld van belangrijke samenwerking is. En ik ben trots op het resultaat."