Danny en Erna:
Danny en Erna: "Wij draaien onze hand niet om voor een goed advies." (Foto: aangeleverd)

Runnersworld Hoorn: 15 jaar hardloopexpertise

HOORN - De medewerkers van Runnersworld Hoorn draaien hun hand niet om voor een goed advies en goede service. Ze hebben antwoord op iedere hardloopvraag en dat komt doordat ze stuk voor stuk een passie voor hardlopen hebben. Danny runt de zaak nu vijftien jaar samen met zijn vrouw Erna. "De afgelopen jaren heeft ons team een enorme dosis ervaring en kennis opgebouwd", zegt Danny.

"We begeleiden lopers, adviseren en helpen bij blessures. Onze eigen sportpodoloog maakt indien nodig aanpassingen en zooltjes voor in de schoenen. Door middel van inspanningstesten adviseren en begeleiden we mensen bij het behalen van sportieve doelstellingen."

"Twee jaar geleden zijn we in Hoorn begonnen met het inzamelen van oude hardloopschoenen, deze te verpulveren en om te zetten naar grondstoffen om ze te kunnen hergebruiken. Het ultieme doel is circulair ondernemen en inmiddels zijn meer dan 240 winkels bij ons aangesloten. Van oude sportschoenen nieuwe sneakers maken, dat is onze missie", vertelt Danny. Om de schoenen te kunnen recyclen, schakelden Danny en Erna de hulp in van hun collega's bij Runnersworld, maar ook die van andere sportzaken. Inmiddels staan de inzamelbakken door heel Nederland. Danny: "Van het bovenwerk van de schoen, gecombineerd met resttextiel, hebben ze garen weten te fabriceren waar ze nieuwe veters en een nieuw bovenwerk van kunnen maken. Op dit moment is het wachten op een unieke machine die de nieuwe fabriekshal komt verblijden. Tot nu toe werden de oude schoenen handmatig uit elkaar gehaald, schoongemaakt en geselecteerd. Met de nieuwe machine is handwerk overbodig. En natuurlijk gaan we die nieuwe sneaker nu eerst zelf op de markt brengen. De naam? VETRN. Van veteraan, omdat mijn compagnon David en ik veteranen zijn. Het was een gevecht en we stoppen niet; ook niet wanneer het moeilijk wordt." Dat de pioniers het alleenrecht hebben op de door hen ontwikkelde machine biedt hoop voor de toekomst. "Maar nog belangrijker: we weten inmiddels dat we hiermee de mindset kunnen veranderen van de internationale schoenenbranche", benadrukt Danny. "We verwerken namelijk ook al samples, overstock, defects en retouren van Adidas, Asics, Zalando, Intersport en Decathlon. Hoe mooi is dit? De circulaire economie in de schoenenbranche en het recyclen van schoenen is hier begonnen."

Meer info: www.runnersworldhoorn.nl en www.fastfeetgrinded.eu