Tjerda van Eijkel-van het Schip.
Tjerda van Eijkel-van het Schip. (Foto: aangeleverd)

Persoonlijk maatwerk bij Waterland Experience

PURMEREND - Sinds juni van dit jaar runt Tjerda van Eijkel-van het Schip haar bedrijf Waterland Experience. Ze gaat als persoonlijk begeleider langs bij mensen voor het bieden van sociale activiteiten en gezelligheid. De Purmerendse levert persoonlijk maatwerk. Dat wil zeggen dat ze op zoek gaat naar interesses van elk individu om de activiteiten daar op af te stemmen. Wandelen, bordspelletjes, schilderen, naar muziek luisteren, lezen, dansen enzovoorts.

Voor alle helderheid: het gaat om mensen die geen indicatie hebben. Stel, je bent eenzaam, mist een maatje, de integratie in Nederland wil nog niet vlotten, je zit elke dag alleen in het bejaardenhuis of je woont nog thuis maar begint beginnend dementerend te worden, in die gevallen biedt Tjerda uitkomst met haar Waterland Experience.

"Maar het kan ook zijn dat familieleden mij benaderen, met de vraag of ik een extra moment een oogje in het zeil kan houden bij hun dierbare. Ik sta klaar om mensen de aandacht te geven die ze missen. Ik probeer dienstverlening te geven aan mensen bij wie aan de buitenkant niet te zien is dat ze eenzaam zijn. Ik denk namelijk dat die groep best wel groot is. Ik noem het vaak ook een stukje taboe doorbreken", aldus Tjerda van Eijkel-van het Schip.

Ze schetst de algemene situatie als volgt: "Aan één kant is het geven van mantelzorg tegenwoordig moeilijk omdat er teveel gevraagd wordt van mensen. Je moet fit zijn, beiden een carrière opbouwen, sociaal actief zijn en op scholen moet je vrijwilliger zijn. En daarbij moet je ook de mantelzorg voor je familieleden verzorgen. Aan de andere kant zijn de mensen die extra aandacht nodig hebben niet altijd mensen die er zin in hebben om zich aan te melden bij een groep onbekende mensen. We leven in een cultuur waarbij we nog steeds zeggen "je hangt je vuile was niet buiten". En als je bijvoorbeeld net weduwe/weduwnaar geworden bent, wil je dit in rust kunnen verwerken."

Doordat ze focust op de doelgroep zonder indicatie beseft Tjerda zich terdege dat het inroepen van haar hulp de mensen geld gaat kosten. Immers, zij met een indicatie kunnen kosteloos (of vergoed door de verzekeraar) van verschillende dienstverleningen gebruik maken. Komt bij dat de dienstverlenende bedrijven volledig vrijgesteld zijn van het betalen van BTW.

"Om die reden wil ik mij dienstverlening en de kosten voor iedereen, ongeacht leeftijd, zo laagdrempelig mogelijk houden. Ik heb ook geen dure website. Mijn folder is het enige marketinginstrument", legt ze uit.

Wil je gebruik maken van de diensten van Waterland Experience? Tjerda is per mail bereikbaar op tjerdawe@gmail.com en is dagelijks tot 14.00 uur telefonisch bereikbaar op 06 12 50 01 70. "Men kan de vraag ook mailen en dan reageer ik binnen 24 uur. Via Whatsapp ben ik altijd te bereiken".