't Bonte Levenslied brengt een zeer gevarieerd repertoire.
't Bonte Levenslied brengt een zeer gevarieerd repertoire. (Foto: Gerrit Sels)

't Bonte levenslied klinkt al 20 jaar uit volle borst

PURMEREND - Smartlappenkoor 't Bonte Levenslied bestaat 20 jaar. Het repertoire wordt overal met veel plezier gebracht en uit volle borst meegezongen. Dat was ongetwijfeld voortschrijdend inzicht van bedenker Hans Glandorf, destijds eigenaar van café De Bonte Koe. Hij was het die in 1999 het plan opperde om een smartlappenkoor van de grond te tillen. Nu, op de drempel van 2020, is het gezelschap, bestaande uit twaalf mannen, drie accordeonistes, een drummer en een gitarist, nog steeds springlevend. Sterker nog, de optredens volgen elkaar in rap tempo op. "We treden zo'n slordige veertig keer per jaar op, maar we krijgen steeds meer aanvragen. In de periode tussen Sinterklaas en kerst moeten we al vijf keer aan de bak", aldus Just Out, een van de mensen van het eerste uur. Out wordt binnen de club voorzetter in plaats van voorzitter genoemd.

't Bonte Levenslied zong in de beginjaren op woensdagavond en zondagmiddag in het biercafé aan de Koemarkt. Steevast was het volle bak en gezelligheid kende geen tijd. De namen van toen waren Ron Gerritsen, Theo Manjé, Louis Out, Gerrit Sels, Alfred Zwart, Piet Voorloop, Just Out en de veel te vroeg overleden Joop Stam. Ina van Veen, Nel Wiltenburg en Tom Koomen begeleidden de zangers, die voornamelijk afkomstig waren uit het Purmerends Mannenkoor, op accordeon. Penningmeester Ben Weijering: "De kern van het gezelschap is gebleven. Het repertoire is wel aanzienlijk veranderd, want de smartlappen hebben langzamerhand plaats gemaakt voor lekkere meezingers van onder meer Nick en Simon, Jan Smit, de 3J's, Marianne Weber, Guus Meeuwis, maar we lopen ook niet weg voor nummers van Lee Towers, Louis Prima en Bill Haley.

Gevarieerd

Daarnaast zingen we liederen uit operettes, opera's en musicals. En uiteraard brengen we ook het Amsterdamse repertoire. Lekker gevarieerd dus." De specifieke combinatie van mannenstemmen typeren Out en Weijering als de grote kracht van het koor. "Dat horen we overal. De mensen zeggen dat we de liedjes zo mooi laten klinken. En daar zijn we best wel trots op", aldus Out.

Kippenvel

De formatie heeft in de voorbije twee decennia flink wat grote optredens mogen verzorgen. "We hebben ooit op Sail Amsterdam gestaan, traden op tijdens de Poortersfeesten en hebben tien jaar terug in een hotel bij Schiphol meegedaan aan een internationaal korenfestival. Kwamen we daar aan, zaten er achthonderd mensen in de zaal. We wisten niet wat we meemaakten. Maar een feest dat we ervan gemaakt hebben. Op een gegeven moment liepen Denen, Fransen en Italianen op een van onze liedjes de polonaise. We brachten daar ook het Slavenkoor uit de opera Nabucco. Kippenvel kreeg iedereen en zeker de Italianen", herinnert Weijering zich. Daarnaast ervaren de leden van het koor de optredens in de ouderen- en verzorgingshuizen nog altijd als dierbaar. "Het is geweldig om de mensen die daar zitten zo blij te zien", haakt Just Out in.

Lees verder pagina 7