Vlnr: Marcel Evers InRetail), René de Visser (Rabobank), Richard Gort (voorzitter PCO), Mario Hegger (wethouder Economische Zaken Purmerend), Wouter van Waardt en moderator Henk Schulte.
Vlnr: Marcel Evers InRetail), René de Visser (Rabobank), Richard Gort (voorzitter PCO), Mario Hegger (wethouder Economische Zaken Purmerend), Wouter van Waardt en moderator Henk Schulte. (Foto: Els Broers)

De stenen winkel centraal in lezing

PURMEREND - In theater De Purmaryn vond afgelopen maandag de eerste editie plaats van de Wouter van Waardt Lezing. De lezing was geïnitieerd door boekhandel Het Leesteken om de voormalig eigenaar daarvan, Wouter van Waardt, een podium te geven waarop hij zijn ervaringen als ondernemer in Purmerend kan delen.

En waar hij tevens een platform kan creëren voor ideeën die bijdragen aan meer klantbezoek in de stenen winkels. Een aantrekkelijke binnenstad speelt daarin een grote rol. Onder de noemer Lokale Stenen Helden hield Van Waardt een korte presentatie waarin onder andere de invloed van online winkelen werd benoemd. Daarna ging een forum van experts met de zaal de discussie aan.

In het forum hadden plaatsgenomen René de Visser van de Rabobank, Richard Gort, voorzitter PCO, Mario Hegger, wethouder van Economische Zaken en Marcel Evers van INretail. "Ik heb natuurlijk zelf jarenlang in die worsteling gezeten: hoe krijg ik klanten in mijn winkel?", licht Wouter van Waardt toe. "Het is belangrijk dat collectief op te pakken, er zitten zoveel aspecten aan, dat kun je niet in je eentje. Met deze lezing proberen we een dialoog in gang te zetten. Vanuit de gedachte dat we er met ons allen aan moeten werken om de binnenstad aantrekkelijk en levendig te houden voor winkelend publiek. Dat is goed voor iedereen: De winkels, de vastgoedsector, de gemeente, inwoners en klanten. Daarnaast moeten de winkels zelf ook laten weten dat ze er zijn en wat ze te bieden hebben. Daarom moet je ook niet vechten tegen internet, maar het juist omarmen en er gebruik van maken, wees vindbaar, maar zorg voor de extra inspiratie en beleving in de winkel".

Er was in ieder geval een aardige discussie op gang gekomen met veel vragen uit de zaal. De reacties op het initiatief waren positief. Van Waardt: "De formule van presentatie gevolgd door de inhoudelijke discussie sloeg zeker aan. Het is geen workshop met kant en klare oplossingen en ik heb ook niet de wijsheid in pacht. De Lezing is bedoeld om te inspireren en samen met de verschillende partijen te praten over wat we kunnen en willen bereiken." De Wouter van Waardt Lezing wordt een jaarlijks terugkerend event waarbij telkens een ander onderdeel wordt belicht. Want over één ding waren alle aanwezigen het zeker eens: werk aan de winkel!