Instinct is het regiedebuut van Halina Reijn.
Instinct is het regiedebuut van Halina Reijn. (Foto: aangeleverd)

Programma Filmhuis Purmerend

PURMEREND - In 't Stamhuis biedt Filmhuis Purmerend weer een gevarieerd programma.

Dinsdagmiddag 10 december 'Downton Abbey' van Julian Fellows, Verenigd Koninkrijk, 2019, 122'.

Wie kent de populaire televisieserie 'Downton Abbey' niet? Met Maggie Smith als de onnavolgbare Dowager Countess of Grantham en Hugh Bonneville als de Earl of Grantham. Alle bekende acteurs uit de serie over de Britse familie Crawley en hun bedienden keren terug voor een unieke film. De staat van dienst van de succesvolle serie, waarvan het zesde seizoen in 2015 op televisie te zien was, belooft in ieder geval al veel goeds: bekroond met o.a. drie Golden Globe Awards en vijftien Emmy Awards (van maar liefst 69 nominaties).

Dinsdagavond 10 december 'Apollo 11' van Todd Douglas Miller, Verenigd Koninkrijk, 2019, 93'.

Gedurende de eerste seconden wordt al duidelijk dat 'Apollo 11' géén gewone, zoveelste documentaire over de maanlanding is. Zie – en hoor! - de rollende reuzenrupsbanden van het gevaarte dat de Saturnus V naar het lanceerplatform van Cape Canaveral rijdt, op 16 juli 1969. Regisseur Todd Douglas Miller kreeg de beschikking over een schat aan ongezien en ongehoord NASA-materiaal, en monteerde de achtdaagse heen- en terugreis naar de maan in direct cinema-stijl.

'Apollo 11' zoemt voortdurend in en uit, gebruikt filmbeeld, tv-registratie én detailfotografie. Luchtopnamen van de hordes rond de baai in Florida kamperende dagjesmensen. Astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins verschijnen soms zo haarscherp in beeld, dat je bijna gaat vermoeden dat je naar een speelfilm kijkt.

Vrijdag 13 en dinsdagavond 17 december 'Instinct' van Halina Reijn, Nederland, 2019, 98'.

'Instinct' is het regiedebuut van Halina Reijn met hoofdrollen voor Carice van Houten en Marwan Kenzari. Het scenario is geschreven door Esther Gerritsen op basis van een idee van Halina Reijn naar aanleiding van ware gebeurtenissen. Ervaren psychologe Nicoline begint aan een nieuwe baan bij een Tbs-kliniek. Daar ontmoet ze Idris, een zedendelinquent die een aantal ernstige misdrijven op zijn naam heeft staan. Na vijf jaar behandeling staat hij op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Zijn behandelteam is zeer enthousiast over de geboekte vooruitgang, maar nieuwkomer Nicoline vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen, maar transformeert langzaam maar zeker in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. De middagvoorstellingen beginnen om 13.30 uur, de avondfilms om 20.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (op vertoon vriendenpas € 6,-). Reserveren: www.filmhuispurmerend.nl.