Het Nieuwjaarsconcert van het Stedelijk Orkest Purmerend is altijd bijzonder
Het Nieuwjaarsconcert van het Stedelijk Orkest Purmerend is altijd bijzonder (Foto: S. de Bruijn)

Nieuwjaarsconcert Stedelijk Orkest

PURMEREND - Op zondag 5 januari wordt Purmerend weer bediend met een groots Nieuwjaarsconcert van het Stedelijk Orkest Purmerend. Het toneel van Theater de Purmaryn zal goed gevuld zijn, niet alleen met het orkest en gast solisten maar ook met een groep dansers van NKT, die de passende, maar ludieke choreografie maken bij de muziek. Gastdirigent en presentator van deze editie is Herman Draaisma, in het dagelijks leven klarinettist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) en het Nederlands Kamer Orkest.

Bezoekers kunnen muzikaal vuurwerk verwachten

Draaisma heeft met alle gebeurtenissen in Europa een rode draad gevonden die de muziek in het concert met elkaar verbindt. "Europa is natuurlijk een heet hangijzer, met Engeland dat er uit wil stappen, de vluchtelingenproblematiek. Daarom heb ik internationale muziek toegepast die aangeeft dat we juist in deze tijd elkaars hand moeten vasthouden, elkaar moeten respecteren en vooruitstrevend moeten zijn. We brengen bijvoorbeeld de Turkse en Spaanse marsen van Strauss, liederen van Franz LĂ©har, een Engelse hymne, en sluiten af met de Ode an die Freude van Ludwig von Beethoven. Dit slot van zijn 9e symfonie is een beetje het volkslied van Europa geworden en horen we op belangrijke en verdrietige momenten zoals bij de val van de Muur, bij aanslagen en dergelijke. We hopen hiermee het nieuwe jaar mooi, passend en hoopvol in te luiden."

Het Stedelijk Orkest heeft tijdens het Nieuwjaarsconcert twee gast solisten: sopraan Jeanneke van Buul en tenor Thomas de Bruijn, beiden koorlid van Nationale Opera en Ballet. Wie eerder op bezoek is geweest bij dit concert weet dat ze vuurwerk kunnen verwachten van deze zangers. Ook door de jonge dansers van NKT kan het publiek verzekerd zijn van een feestelijk programma, waarvoor de repetities in volle gang zijn.

"We hopen met dit programma 2020 mooi, passend en hoopvol te beginnen

Stedelijk Orkest bestaat volgend jaar 100 jaar. Er zijn grote plannen om in het 'koninklijke' jaar met aansprekende evenementen te komen.

Kaarten voor het Nieuwjaarsconcert zijn verkrijgbaar bij Theater de Purmaryn, aan de kassa, op de website of via kassa@depurmaryn.nl.