De vijf vrijwilligers die in het zonnetje werden gezet, samen met Iris van Bennekom-Stompedissel, algemeen directeur van Wilgaerden.
De vijf vrijwilligers die in het zonnetje werden gezet, samen met Iris van Bennekom-Stompedissel, algemeen directeur van Wilgaerden. (Foto: Vincent de Vries/Rodi Media)

25-jarig jubileum voor vijf vrijwilligers

HOORN - Vijf vrijwilligers bij Wilgaerden vieren deze maand hun 25-jarig jubileum. Een kwart eeuw geleden zijn ze met vrijwilligerswerk gestart op locaties in Obdam, Enkhuizen en Hoorn. VrijwilligersNH - verantwoordelijk voor de coördinatie van de vrijwilligers van Wilgaerden en LeekerweideGroep - staat hier uiteraard graag bij stil. Dinsdag 26 februari werden de vrijwilligers bij Wilgaerden in Hoorn in het zonnetje gezet.

Klazien Tuin-Planting is vrijwilliger bij Sint Nicolaas in Enkhuizen. "Mijn moeder woonde 25 jaar geleden in locatie Sint Nicolaas. De medewerkers vroegen me of ik het leuk vond om af toe te helpen. Zo begon het. Na het overlijden van mijn moeder bleef ik vrijwilliger. Elke dinsdag leid ik de zangmiddag. De bewoners vinden het fijn als ze extra persoonlijk aandacht krijgen. Zelf ga ik met een voldaan gevoel opgeladen naar huis."

Wil Mazereeuw-de Boer, vrijwilliger bij Herfstzon in Enkhuizen, werd veertig jaar geleden gevraagd om in het bestuur zitting te nemen. Dat heeft zij jaren gedaan. Ook deed ze kerkenwerk voor de bewoners. Herfstzon kwam onder de paraplu van Wilgaerden en er kwam een cliëntenraad waar Wil secretaris van werd. Ook werd ze secretaris van de activiteitencommissie. In 2000 stelde Wil een decoratieteam samen, een actieve groep dames die na negentien jaar nog steeds bij elkaar zijn. Sinds 2014 is Wil geen secretaris meer, maar nog wel lid van de cliëntenraad. Bij de activiteitencommissie is zij penningmeester, secretaris en af en toe voorzitter.

Anne Marie de Haas is vrijwilliger bij De Horstenburgh in Obdam. "Via het Vrouwengilde werd gevraagd wie wilde helpen met de boekenuitleen aan de bewoners van De Horstenburg. Zo startte ik met vrijwilligerswerk bij de bibliotheek en Wilgaerden. De Westfriese bibliotheken en Wilgaerden hebben nog steeds een fijne samenwerking. Een aantal jaar geleden heb ik het vrijwilligerswerk uitgebreid en ben ik nu ook gastvrouw. Elke week ga ik bij de mensen langs voor een kopje koffie of thee. Natuurlijk maak ik dan ook gezellig een praatje. Na 25 jaar doe ik het vrijwilligerswerk nog altijd met veel plezier."

Herman van Sliedrecht is vrijwilliger bij Avondlicht in Hoorn. "Mijn vrouw overleed 26 jaar geleden, waar ik veel verdriet van had. Mijn huisarts adviseerde mij om eens in het restaurant van Avondlicht te eten. Zo raakte ik betrokken bij Avondlicht en het vrijwilligerswerk." 25 jaar geleden begon Herman als voorzitter van de cliëntencommisssie van Wilgaerden. Dat deed hij 21 jaar. Ook was hij jarenlang actief bij de cliëntenraad van Wilgaerden. "Zaterdagmiddag ben ik dj in Avondlicht. De bewoners genieten van de muziek. Ik ben er trots op dat ik dit kan en de bewoners maken mij gelukkig."

Lenie Kraker-Schreur startte al bestuurslid bij Herfstzon. Toen dat in 2000 werd overgenomen door Wilgaerden, bleef Lenie vrijwilliger. Ze heeft veel activiteiten voor Herfstzon georganiseerd, waar ze altijd erg van genoot. Door een knieoperatie kan Lenie helaas nu iets minder betekenen voor Herfstzon. Ze mist het vrijwilligerswerk en alle contacten bij Herfstzon heel erg.