Verdwenen dorp

Er was eens, we schrijven begin 21e eeuw, een dorp. Het dorp, Zwaag geheten, telde ruim drieduizend redelijk tevreden inwoners, die zich de afgelopen tien jaar verkneukelden over de in aanleg zijnde weg, die de bestaande golvende weg - ook wel bekend als 'de rupsbaan' - zou gaan vervangen.
Na veel overlast in velerlei vormen was het dan eindelijk zover. Eind 2018 werd de weg officieel geopend. Gedeputeerde Elisabeth Post en verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen verrichtten die handeling.

Weggevaagd

Na de officiƫle ingebruikname dienden nog slechts borden te worden geplaatst bij de diverse afslagen. Een uiterst eenvoudig klusje zou je zeggen, maar daar ging het vreselijk mis.
Zwaag bleek niet meer te bestaan. Geen enkel bord op de Westfrisiaweg verwijst naar het dorp. Verbijstering alom. Een compleet dorp weggevaagd. Het werd zelfs nationaal nieuws, doordat ook in het NOS-Journaal aandacht werd besteed aan de grote verdwijntruc.

Maar volgens de provincie, die al meer steken heeft laten vallen aan het hele project, klopt het helemaal. Je rijdt immers op de weg al dwars door Zwaag en dan is het niet nodig om dat ook nog eens aan te geven. Een heuse rijksdienst had zich daar namelijk over uitgesproken.
De Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd) heeft in opdracht van en in samenspraak met de provincie Noord-Holland, de wegbeheerder, in 2018 een bewegwijzeringsplan opgesteld. Dit plan is meerdere malen voorgelegd aan alle wegbeheerders, waaronder de gemeente Hoorn. Het viel niemand op dat Zwaag niet werd aangegeven.

Dringend verzoek

Bewoners en ondernemers uit Zwaag worden nu dus geacht hun bezoekers mee te delen dat ze de afslag van een industrieterrein of een Hoornse wijk moeten nemen. Te zot voor woorden natuurlijk en daar zijn in de Hoornse politieke arena de laatste woorden nog niet over gesproken.
De Hoornse gemeenteraad heeft zich per brief gericht tot Gedeputeerde Staten met het dringende verzoek de plaatsnaam Zwaag alsnog op de richtingsborden te plaatsen.

Het Hoornse college van B&W vindt de uitleg van de provincie echter wel plausibel. Het college wil afwachten hoe weggebruikers op de nieuwe bordjes (pseudobordjes) zullen reageren, die in het voorjaar geplaatst gaan worden. Als het ontbreken van de plaatsnaam problemen oplevert zal worden onderzocht hoe de borden het beste kunnen worden aangepast.
Te vrezen valt dat zich daar weer een commissie of rijksdienst over gaat buigen en wellicht dat gedeputeerde Post zich persoonlijk zal laten rondrijden over de weg met de instructie aan de chauffeur om in Zwaag te geraken.

Er gebeuren gekkere dingen in bestuurskringen. Zwaag wacht af. Onvindbaar voor de rest van de wereld.