Jan Schrijver overhandigde het manifest Biologische en duurzame landbouw aan Adnan Tekin.
Jan Schrijver overhandigde het manifest Biologische en duurzame landbouw aan Adnan Tekin. (Foto: aangeleverd)

Meer biologische landbouw en beter groen onderwijs

REGIO - De PvdA Noord-Holland wil dat de groei van biologische landbouw de komende jaren verder toeneemt. Het areaal aan biologische landbouwgrond is de afgelopen vier jaar toegenomen naar zes procent. Het aantal biologische boerenbedrijven is het afgelopen jaar gegroeid van 132 naar 148. De PvdA vindt dat deze groei in de komende vier jaar moet worden doorgezet. Aan het einde van 2023 moet tien procent van het landbouwareaal in Noord-Holland biologisch zijn.

Vrijdag 8 maart sprak PvdA-lijsttrekker Adnan Tekin deze ambitie uit op een bijeenkomst op het biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf De Lepelaar in Sint Maarten. Vier jaar geleden vond een vergelijkbare bijeenkomst plaats, waar de brochure 'Meer biologische en duurzame landbouw' werd gelanceerd. Na vier jaar is de balans opgemaakt en constateert de PvdA dat het aantal biologische bedrijven sterk is gegroeid en dat het areaal landbouwgrond waar biologisch wordt gewerkt is gegroeid naar zes procent. Dit moet nu groeien naar tien procent.

Een andere positieve ontwikkeling is dat de bloembollenteelt steeds duurzamer worden. Het voorbeeld van pionier John Huibers wordt door collega's gevolgd. Tekin: "Goed om te zien dat het areaal biologische landbouw toeneemt en er steeds meer belangstelling is voor duurzame producten die uit de directe omgeving komen." De PvdA vindt de groei nog lang niet voldoende en spreekt de ambitie uit om het areaal in de komende vier jaar te laten groeien naar tien procent. Deze ambitie staat in het manifest Biologische en duurzame landbouw dat Adnan Tekin overhandigd kreeg van Jan Schrijver.

Kandidaat PvdA Statenlid Aukelien Jellema benadrukte dat voor de groei van de biologische landbouw het groen onderwijs de komende jaren moeten worden versterkt. Voor de toekomst van de sector zijn goede vakopleidingen noodzakelijk. De groene vakopleidingen op MBO-niveau zijn voor jongeren uitermate geschikt om daarna in de agrarische sector een baan te vinden. De PvdA NH gaat zich inzetten voor een breed aanbod van het keuzevak Biologische bedrijfsvoering door de Agrarische Opleidingscentra het Clusius College en het Wellant College.