In de theaterlezing De Verwonderingh neemt Ad Geerdink het publiek mee op een ontdekkingstocht door de Gouden Eeuw.
In de theaterlezing De Verwonderingh neemt Ad Geerdink het publiek mee op een ontdekkingstocht door de Gouden Eeuw. (Foto: WFM/Benno Ellerbroek)

Ontdekkingstocht door Gouden Eeuw

HOORN - Rasverteller Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, verzorgt vrijdag 12 april in Schouwburg Het Park in Hoorn een theaterlezing over de Gouden Eeuw. In een spectaculair decor neemt hij zijn publiek mee op een ontdekkingstocht door de Gouden Eeuw waarin Hoorn en Enkhuizen zich ontwikkelden tot wereldsteden. Zijn lezing 'De Verwonderingh' wordt ondersteund met animaties en zeventiende-eeuwse livemuziek van muziekensemble De Zoete Inval.

In de zeventiende eeuw ontwikkelde de Noordelijke Nederlanden met amper anderhalf miljoen inwoners zich tot hét handelscentrum van de wereld. Geerdink probeert in zijn lezing een verklaring te vinden voor die wonderbaarlijke ontwikkeling. "Men stapte op een schip, reisde naar de andere kant van de wereld en zag handel. Mensen waren tegelijk schipper, koopman, reder en patroon van een kolonie. Ze blaakten van energie, ondernemingslust en zelfvertrouwen." Niet alleen de wereld van de kooplieden en zeelui veranderde drastisch in de Gouden Eeuw. Ook die van thuisblijvers ging in twee generaties tijd volledig op z'n kop. Geerdink vertelt hoe de wereld langzaam maar zeker de West-Friese huiskamer binnendrong. Het interieur, de eetgewoonten en de mode veranderden. Onze voorouders konden zich verwonderen over een wereld die vele malen rijker, groter en gevarieerder was dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden. Het ultieme symbool van die verwondering is het rariteitenkabinet. Een meubelstuk speciaal gemaakt voor verzamelingen van uiteenlopende exotische voorwerpen, dieren, schelpen, planten, mineralen en (half)edelstenen waarmee de rijke bovenlaag liet zien dat ze mensen van de wereld waren.

Aanvang 19.30 uur. Kaarten via www.hetpark.nl.