Duurzame toekomst met hoogbouw

Honderdduizenden woningen moeten er komen om te kunnen voldoen aan de steeds maar stijgende vraag naar huisvesting. De wachtlijsten bij woningbouwverenigingen zijn lang. Heel lang. De noodzaak tot bouwen is bekend bij de corporaties, de projectontwikkelaars en de gemeentes.

Bouwlocaties

Toch lijkt zelfs een begin van een inhaalslag maar niet te lukken. Procedures liggen daaraan ten grondslag, de herschikking in de bouwwereld, maar bovenal het vinden van bouwlocaties. De roep om hoogbouw wordt daarom steeds groter. Daar waar nog gebouwd kan worden zullen we de lucht in moeten. Geen wolkenkrabbers, maar wel bouwen tot zo'n 40 meter hoogte. Daarmee wordt veel woonruimte gecreëerd op een beperkt grondgebied.

Hoge dichtheden

Volgens stedenbouwkundigen moet hierbij wel een 'levendige plint' bewerkstelligd worden. Dit houdt in dat er zich op de begane grond winkels en garages bevinden om zo een levendiger straatbeeld te geven. Duurzaamheid is daarbij wel het meest in het oog springende effect van hoge woningdichtheden. Hoe hoger de woningdichtheid, hoe minder noodzaak om groengebieden buiten de stad vol te bouwen om mensen te huisvesten. En hoe minder wegen er benodigd zijn om deze mensen met de auto naar de stad te krijgen. Met hoge dichtheden kun je compacter en energievriendelijker wonen, is er meer en beter openbaar vervoer te maken en hoeven mensen kleinere afstanden af te leggen om op hun plek van bestemming te komen.

Woonwensen

De woonwensen van flatgebouwbewoners zijn niet anders dan die van mensen in een eengezinswoning. We willen graag grote buitenruimten. Een ruim balkon is daarom een must. Daarnaast houden we van een mooi uitzicht, veel lichtinval, een ruimtelijk gevoel, rust en privacy. Die woonwensen moeten het uitgangspunt zijn bij hoogbouw. Het bouwwerk moet zich inpassen in de buurt. Op de begane grond horen functies thuis waaraan de buurt behoefte heeft: een buurtwinkel, een café, een kinderdagverblijf en sportfaciliteiten. Zo zorg je voor een meerwaarde voor de wijk.

Publiek groen

Een belangrijke meerwaarde van hoger bouwen ligt in de gewonnen open ruimte. Hoogbouw zou daarom steeds samen moeten gaan met een norm voor publiek groen. Door zijn schaal biedt hoogbouw meer kansen voor gezamenlijke energievoorziening. Daar moet vol op ingezet worden. Vanzelfsprekend is de locatie zeer bepalend. Hoogbouw hoort niet thuis in de buurt van historische gebouwen. De nabijheid van hoogwaardig openbaar vervoer is een must. Meer woningen zorgen voor meer verkeer. Om dat op te vangen is een volwaardig alternatief voor de auto een noodzaak.

Dialoog

Hoger bouwen heeft alleen maar kans van slagen als het gebeurt in dialoog met de buurtbewoners. De buurt moet vooraf betrokken worden, niet pas nadat vergunningen zijn verleend. Voorstellen en vragen van buurtbewoners kunnen een project alleen maar beter maken. Door hoogbouw blijft Nederland groen.