Andrea van Langen.
Andrea van Langen. (Foto: aangeleverd)

Nieuwe koers!

Maandag 4 maart was de laatste officiƫle vergadering van Provinciale Staten in de huidige samenstelling. Onder leiding van de nieuwe Commissaris van de Koning Arthur van Dijk.

Er kwamen nog een paar interessante onderwerpen aan bod. De vaststelling van de Wadloopverordening leek een formaliteit totdat de Friezen de regel schrapten dat er een gediplomeerde gids mee moet als men met meer dan 7 mensen van boord wil op een drooggelopen wad. Gedeputeerde Loggen (VVD) gaf overtuigend aan dat deze regel vanwege de veiligheid noodzakelijk is.

Daarnaast lagen er plannen voor provinciale wegen bij Monnickendam (N247) en Opmeer (A.C. de Graafweg). Gemeente Opmeer bleek ontevreden over de geplande bomenkap en wilde extra geluidsschermen. Gedeputeerde Post maakte duidelijk dat het miljoenen extra gaat kosten als de provincie instemt met dergelijke wensenlijstjes.

Een voorstel om met een actieplan voor bescherming van weidevogels te komen kreeg brede steun. De weidevogel hoort in het Noord-Hollandse landschap, ook al is er discussie over de beschermde "weidevogelgebieden" waardoor complete woningbouwplannen op de tocht komen te staan. Vrijwel alle provinciale partijen met uitzondering van VVD en CDA willen alleen nog bouwen in de steden en bij stations waardoor woningbouw aan de rand van dorpen vrijwel onmogelijk wordt. Woningbouw was daarom een belangrijk verkiezingsthema bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 20 maart.

Veel mensen stemmen echter op basis van hun (on)tevredenheid over de landelijke politiek. Stilletjes hoopte ik dat het dit keer anders zou gaan. De provincie heeft namelijk veel invloed op het gebied van woningbouw, provinciale wegen (Westfrisiaweg), energie (windmolens en zonneweides), landbouw, natuur en milieu. De uitslag gaf echter anders aan: Forum voor Democratie won de provinciale verkiezingen. Van nul naar 9 zetels en dat zonder verkiezingsprogramma. Groen Links werd de tweede partij in Noord-Holland. De VVD moest 2 zetels inleveren en eindigde als derde eveneens met 9 zetels. Gelukkig krijgt de VVD met Bas de Wit opnieuw een regionale vertegenwoordiger. D'66 moest als grote verliezer 4 zetels inleveren, ook het CDA, de PvdA, de PVV en de SP verloren zetels. Ouderenpartij Noord-Holland keert na bijna 25 (!) jaar niet terug in de provinciale politiek.

Wat betekent dit nu? Het Forum is aan zet en hun lijsttrekker heeft Hans Smits gevraagd om te peilen hoe de andere partijen staan tegenover samenwerking. GroenLinks heeft geen interesse en zegt snel verder te willen praten met de VVD. De VVD op zijn beurt wil eerst weten wat het Forum wil voor Noord-Holland. Forum vindt dit onvoldoende basis om verder te praten.

Woningbouw en klimaat zijn belangrijke gespreksthema's. Als GroenLinks aan het bewind komt betekent dat minder mogelijkheden voor woningbouw buiten de steden en meer ruimte voor duurzame energiemaatregelen en de natuur. Het Forum wil juist een stapje terug doen op het gebied van energie en klimaat. Hun woningbouwplannen zijn minder duidelijk. De VVD wil ruimte voor woningbouw ook buiten de steden. De komen weken wordt duidelijk wat de nieuwe koers wordt voor onze provincie!

Andrea van Langen, voormalig Statenlid VVD, commissie Natuur, Landbouw, Water en Milieu.