'Kwalijke werkwijze rond rammelend onderzoek helpt weidevogels niet'

REGIO - Een schot uit de heup en een onderzoek dat rammelt', zo typeert Ben Haarman, portefeuillehouder Natuur- en Landschapsontwikkeling bij Land- en Tuinbouworganisatie Nederland, het onderzoeksrapport van onderzoeker Jelmer Buijs naar de mogelijke relatie tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven.

"Het rapport rammelt', stelt Haarman. "Buijs legt gedetailleerd vast welke bestrijdingsmiddelen hij aantreft in krachtvoer, mest en bodem. De residuen die hij aantreft, zitten allemaal onder de wettelijk toegestane normen. Dan overlegt hij cijfers van gebieden waar het aantal weidevogels afneemt. Maar in het rapport wordt niet aangetoond dat er een oorzakelijk verband is. Buijs suggereert dat dit verband er is, maar kan het niet bewijzen. Bedenkelijk en verwerpelijk, zeker omdat de eerder uitgebrachte samenvatting nadrukkelijk suggereerde dat dit verband er wel zou zijn. Wij hebben in Gelderland ook gebieden waar het wel beter gaat met de weidevogels, maar dat noemt Buijs niet. Dit onderzoek helpt ons niet verder en levert ons geen nieuwe invalshoeken op voor het herstel van de weidevogelstand waar we aan werken."

LTO is verbaasd dat het rapport niet naar andere jaren kijkt als het gaat om de relatie tussen de weidevogelstand en het gebruik van meststoffen. Ook de enorme impact van predatie op eieren en kuikens van weidevogels, zoals in dit rapport van Sovon naar voren komt, wordt in het onderzoeksrapport gemist.