Ontdek de geheimen van het 150 jaar oude stoomgemaal 'Vier Noorder Koggen'.
Ontdek de geheimen van het 150 jaar oude stoomgemaal 'Vier Noorder Koggen'. (Foto: Karel Ton Photography)

Nationale Molen- en Gemalendagen

MEDEMBLIK - Gemalen openen zaterdag 11 en zondag 12 mei hun deuren. Bezoekers krijgen een indruk van de waterhuishouding in ons land. Bij het Stoommachinemuseum in Medemblik wordt gepompt en gemaald met het stoomgemaal 'Vier Noorder Koggen'.

Er zijn dit weekend diverse maaldemonstraties met de oorspronkelijke pompinstallatie van het gemaal. In een tent op het museumterrein staan watertafels waarmee bezoekers kunnen ontdekken hoe land drooggemalen wordt. Van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier worden diverse films vertoond. In de machinetuin worden diverse machines onder stoom gebracht, zoals de hijskraan, locomobiel, asfaltmachine en raamzaag, waarmee hele boomstammen tot planken gezaagd worden die te koop zijn. Tijdens het Gemalenweekend biedt het museum een Water & Stoom-arrangement, waarbij bezoekers het museum kunnen bezoeken én deelnemen aan een vaartocht.

Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4, Medemblik. Telefoonnummer: 0227-544732. Meer informatie: www.stoommachinemuseum.nl.