Vrijheid, een ondergewaardeerd begrip

Het is 5 mei: bevrijdingsdag. Bijna 75 jaar geleden werd ons land bevrijd van een verschrikkelijk regime. Dit door inmenging van anderen die ook de vrijheid hadden om dat niƩt te doen. En toch deden. Na verdrijving van de vijand konden de mensen weer vrij ademhalen. Vrijuit spreken. Vrijuit doen en laten wat ze wilden. De vrijheid hebben om keuzes te maken. Niet langer meer over je schouder achterom kijken.

Ik kan er maar niet aan wennen dat vrijheid zo'n ondergewaardeerde betekenis heeft. Velen beseffen niet, tenminste dat denk ik, wat het inhoudt. Met vrijheid is het net als met lucht. Je mist het pas als je het niet meer hebt.

Mogelijkheden

Afgelopen week heb ik weer met een 'vluchteling' gesproken. Of het een economische of andersoortige vlucht betrof bleef in het midden. We hebben twee keer aan hem gevraagd of hij voor de Islamgekkies gevlucht was, maar dat was maar gedeeltelijk zo, vertelde hij. Hij was voornamelijk gevlucht om de mogelijkheden die ontbraken in zijn eigen land. Weliswaar ook om religieuze redenen, maar vooral vanwege de vrijheid om hier, in het vrije westen, een eigen bedrijfje te stichten en om zaken te doen zonder inmenging van buitenaf. Ook dat is vrijheid.

Betekenis

De echte betekenis van vrijheid besef je pas als je het niet meer hebt. Veel immigranten komen en kwamen hierheen, gevlucht uit een geest-, handel- en vrijheidsonderdrukkend land en genietend van de vrijheid in het volle besef van de betekenis ervan. Helaas, zou ik bijna zeggen, hebben de kinderen van deze immigranten vaak niet door wat hun ouders achtergelaten hebben en waarderen deze vrijheid ook minder goed.

Goud

Ook voor onze kinderen telt helaas deze waarheid. Ze beseffen niet wat voor goud ze in handen hebben, totdat het ze afgepakt wordt. Vrijheid is ook de mogelijkheid om fouten te maken. Links zowel als rechts heeft tegenwoordig de neiging om hardere straffen te vragen en een strenger beleid. Waarbij het besef ontbreekt dat dit alleen maar kan leiden tot minder vrijheid. Er zijn nu eenmaal mensen die niet goed met de verworven vrijheden om kunnen gaan. Ik zou veel over hebben voor een oplossing zonder dat dit de vrijheid van anderen aantast.

Al honderden jaren zoeken mensen van allerlei pluimage hun heil in het vrije Nederland. Ik ben absoluut geen nationalist, maar stiekem ben ik daar trots op.

Koesteren

Laten we in vredesnaam deze vrijheid koesteren. Niet door te vechten of om het op te geven door het wegsturen van andersdenkenden, maar om het besef van vrijheid duidelijk te maken aan iedereen. Aan je buurman, je leraar, je collega, een toevallige passant, maar vooral aan je kinderen. Maar misschien is het al voldoende om het zelf echt te beseffen.

Bevrijdingsdag, 5 mei 2019. Gefeliciteerd. Zo lang het nog kan.