Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Landbouwshow Opmeer op lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland

OPMEER - De Landbouwshow in Opmeer is erkend als een Nederlandse traditie en komt daarmee op de lijst van Immaterieel Erfgoed in Nederland. De Landbouwshow is een jaarlijks terugkerend evenement en wordt deze zomer voor de 110e keer gehouden.

Volgens het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland bestaat de stichting en achterban 'vooral uit bevlogen professionals die de agrarische kant van West-Friesland willen laten zien. Vanuit die passie is een Landbouwshow neergezet, waarbij vooral boeren de ruggengraat vormen'.

Voorzitter van de Landbouwshow, Wim Staal, benadrukt het belang van de erkenning van de Landbouwshow als cultureel erfgoed. "Voor ons is het belangrijk dat onze dag in zekere zin ook als cultureel erfgoed wordt gezien. Wij zeggen ook altijd: wat goed is, houdt het lang vol. Het gaat niet alleen om de tradities van de veefokkerij, de keuringen of de paardensport", aldus de voorzitter. "We zijn ook altijd met onze tijd meegegaan. In deze sector is nog steeds een grote trots op wat er in eigen gelederen gebeurt, en wat we aan een breed publiek kunnen laten zien."

Organisatie

De organisatie van de Landbouwshow in Opmeer bestaat uit tien bestuursleden en tachtig vrijwilligers. Bestuurslid Co Schipper is ook blij dat de Landbouwshow aan de lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland is toegevoegd. "Het is echt mooi dat onze Landbouwshow Opmeer deze erkenning heeft gekregen. Het geeft ook aan dat het een traditie is geworden, die ondanks alles levend en actueel is gehouden."

Bron: Agraaf 25 april 2019