Financiële onzekerheid weerhoudt boeren van volledig natuurinclusief

REGIO - Nagenoeg alle agrarische ondernemers in Noord-Holland passen Bodem-Water-Biodiversiteit (BWB)- maatregelen toe. Dat blijkt uit onderzoek van LTO Noord regio West, naar de staat van natuurinclusieve landbouw in de provincie. 61 procent van de boeren heeft aangegeven de financiële onzekerheid een grote belemmering te vinden voor omschakeling.

Het onderzoek is in 2018 uitgevoerd onder de leden van LTO Noord regio West. Bijna alle boeren (96 procent) hebben aangegeven in bodembeheermaatregelen te investeren. In totaal ontvangt 38 procent van de respondenten een extra financiële ondersteuning voor het toepassen van deze maatregelen. Deze gelden komen uit Europese en landelijke subsidies (51 procent) en van certificeringsschema's van ketenpartijen en coöperatieven (21 procent). In het onderzoek is ook gevraagd naar de belemmeringen die boeren ervaren. Hieruit kwam onder meer naar voren dat ondernemers aanlopen tegen liberale pachtvoorwaarden en het landelijk mestbeleid. Met name de financiële onzekerheid is een grote belemmering voor ondernemers (61 procent). Vooral de lange terugverdientijd van investeringen en het ontbreken van een overbruggingskrediet weerhouden ondernemers ervan om over te schakelen naar natuurinclusief.

Uit het onderzoek is gebleken dat er op het moment een groot aanbod aan agrarische projecten en netwerkorganisaties is die via studiegroepen onderzoek doen naar de toepassing van BWB-maatregelen. Dit aanbod komt in bepaalde gevallen niet van boeren zelf, maar vanuit externe partijen zoals adviesbureaus en wetenschappelijke instituten. Daardoor bestaat volgens LTO Noord het risico dat de kennis uit wetenschappelijk onderzoek niet op het boerenerf terechtkomt en kennis van het boerenerf niet verder wordt onderzocht door de wetenschap.

Bron: Agraaf 8 april 2019