Mondbedrog

Onlangs bleek bij de kassa in de supermarkt dat de tandpasta die ik had gepakt geen 3 euro, maar 6 euro kostte. Het bleek verkeerd in het vak te hebben gestaan. Na omruiling begon het toch te malen in mijn hoofd: tandpasta van 6 euro? Welke hoogwaardige ingrediƫnten mogen daar dan wel in zitten die een dergelijke prijs rechtvaardigen. Dus toch maar weer teruggekeerd naar het schap om de ingrediƫnten op te schrijven en later te vergelijken. In niets week het af van het product dat de helft kostte. Maar waarom dan dat verschil in prijs? Welke component ontging mij?

Gewichtig

Navraag bracht veel aan het licht. Samen te vatten onder de noemer: gebakken lucht. Kul. Als je eenmaal naam hebt gemaakt als producent is het een kwestie van marketing om de prijzen kunstmatig hoog te houden. Kunstmatig, want in feite is tandpasta een eenvoudig product. Je zou het zelf kunnen maken. Met kokosolie, bicarbonaat (zuiveringszout), xylitol (zoetstof), wat zout en pepermuntolie, een geurtje en een kleurtje en het mengsel is gereed om te worden gebruikt als tandpasta. Vandaar ook dat er gewoon tandpasta te koop is voor minder dan 1 euro. Maar in reclamespotjes op tv wordt er zeer gewichtig over gedaan. In hagelwitte dokterskledij worden ogenschijnlijk medische en dokterachtige handelingen verricht in een smetvrij laboratorium. Allen doende om een mondverzorgingstechnisch hoogstandje uit te voeren. Ze spreken over fresh mint, total sensitive, triple action en whitening, die louter en alleen dienen voor de marketing.

Weldaad

De getoonde stralend witte tanden, het onaangetaste tandvlees, de opgetogen woorden over hersteld tandglazuur en vooral de bevestiging van tandartsen over de heilzame werking blijven in ons brein hangen en voordat we er zelf erg in hebben schaffen we die weldaad voor de tanden aan in de hoop dat tandartsbezoek tot de uitzonderingen zal behoren. Zelf doe ik daar al decennia aan mee en koop het door mijn tandarts aanbevolen product, waar overigens ook, net als in vrijwel alle tandpasta's, het giftige fluor zit.

Naar de gallemiezen

Om mijn mondreiniging te completeren gebruik ik al tientallen jaren Odol 'extra frisch'. Deze productnaam wordt nog wel eens misbruikt om ochtendlijke verrijzenissen aan te duiden, maar is in feite een mondverzorgingsproduct dat alle andere mondwaters doet verbleken. Bij gelegenheid zal ik me ook daarin verdiepen, om mogelijk tot het vreselijke besef te komen dat ik mijn mond stelselmatig naar de gallemiezen heb geholpen en zal sterven zonder nog een woord te kunnen uitbrengen. Spoelen maar.