Het Rode Kruis voert samen met de brandweer woningchecks uit, zoals hier in Egmond-Binnen.
Het Rode Kruis voert samen met de brandweer woningchecks uit, zoals hier in Egmond-Binnen. Rens Harzing Fotografie

Rode Kruis maakt werk van veiligheid in huis

REGIO - Het Rode Kruis helpt mensen sterker en zelfredzamer te worden in noodsituaties. Hiervoor organiseert de noodhulporganisatie workshops en woningchecks. In de regio Noord-Holland Noord is het Rode Kruis hierin een samenwerking gestart met de Brandweer.

Helma Brouwer van het Rode Kruis vertelt: "Gezamenlijk voeren we woningchecks uit, waarbij we met de bewoner door het huis gaan en letten op val- en brandgevaar en tips geven voor inbraakpreventie. Met name in de regio Bergen en Egmond zoeken we dringend vrijwilligers die de woningchecks willen doen!"

Goed Voorbereid

Nicolle is al een aantal jaren Workshopleider Goed Voorbereid en tevens Woningchecker bij het Rode Kruis. "Voordat ik aan deze functies begon, werd ik goed opgeleid bij het Rode Kruis. Ik krijg er veel energie van, vooral door de leuke interactie met de mensen. De woningchecks sluiten naadloos aan op de workshops, zo leert men van alles over hoe men inbraak, brand en valongelukken kan voorkomen."

Vluchtroute

Marianne volgde onlangs een workshop van Nicolle en kijkt terug op een leerzame middag. "Het is goed om met veiligheid in huis bezig te zijn. Ik neem als voorbeeld een vluchtroute. Ik ben gestopt om spullen op de trap te leggen, want wanneer je onverwachts moet vluchten, is de kans groot dat je dat op de tast moet doen. Je zou dan over de spullen kunnen vallen."

Belangstelling voor een vrijwilligersfunctie bij het Rode Kruis? Bekijk de vacature in deze zorgspecial of kijk op www.brandweer.nl/brandveiligheid/woningcheck .