Fillempie

Voor de radioprogramma's van onze lokale radiozender maken we wekelijks verschillende filmpjes. Aankondigingsfilmpjes noem ik ze, of ook wel promotievideo. Met deze beelden, ondersteund door muziek, kondig je op een levendige manier aan wat er staat te gebeuren, wanneer dat is en hoe laat. De meerwaarde van deze video's wordt door velen onderschreven.

Filmpjes worden tegenwoordig ook ingezet ter vervanging van gortdroge teksten, die het alleen al vanwege hun inhoud verdienen om niet te worden voorgelezen. Ook in de politieke wereld is dit fenomeen binnengedrongen. Filmpjes gemaakt ter lengte van de vastgestelde spreektijd, waarmee inzichtelijker kan worden gemaakt waarover gesproken wordt. Het Unjerpad in Zwaag spreekt iets meer tot de verbeelding als je het kunt zien. De activiteiten in de Blauwe Schuit komen meer tot leven als je kort een inkijkje krijgt in de verschillende ruimtes. Het uitgaansleven van Bangert & Oosterpolder kan intens worden meebeleefd als je er beelden van hebt.

De povere kwaliteit van de gefilmde producties zullen we nog even voor lief moeten nemen. Politici zijn geen acteurs, geen editors, geen locatiemanagers en geen regisseurs. Daar moet dus nog wat aan geschaafd worden. Anders bestaat het risico dat we producties onder ogen krijgen die te vergelijken zijn met de veelal wanstaltige verkiezingsfilmpjes, die er mede toe hebben geleid dat steeds minder mensen gingen stemmen. Niet verwonderlijk, want de pogingen om uit te stralen "Wij zijn goed, wij zijn blij, stem op ons" waren over het algemeen van een stuitend niveau. Niet zelden werden de teksten gezamenlijk en zelfs ook in rijm of in liedvorm uitgesproken of gezongen ("Er is geen weg meer terug, wij willen een brug"). Van veel van die onbedoeld grappige filmpjes was af te zien dat de acteurs er met de haren bijgesleept waren. Ze hadden van het partijbestuur de filmlocatie doorgekregen (voor de gelegenheid zelfs 'set' genoemd) en een tekstje dat ze, al dan niet gezamenlijk, zouden moeten uitspreken. Met de instructie om de thema's in hoog tempo uit te spreken, want zo'n fillempie mocht vooral niet te lang duren. Boven de 30 seconden haken de mensen af. Proppen dus.

Kostelijk om te zien, al dat gekneuter, maar zonder ook maar enig noemenswaardig effect. Te voorzien valt dat we meer filmpjes op onze schermen te zien gaan krijgen. Dat wordt genieten.