Meelmolen de Herder is een bezoekje waard.
Meelmolen de Herder is een bezoekje waard. (Foto: aangeleverd)

Malen in meelmolen de Herder

MEDEMBLIK - Van oudsher was meelmolen de Herder de verblijf- en werkplaats voor de molenaars en werden hier de boeren ontvangen met hun graan. Tegenwoordig wordt deze gebruikt als winkel en om bezoekers te ontvangen. Het meel wordt nog altijd door de molenaar zelf gemalen.

De maalzolder en stelling is de werkvloer van de molenaar. Het meel wordt in zakken opgevangen of in de buil (een grote zeef) verder verwerkt tot bloem. Hierna worden de zakken afgewogen, dichtgebonden en gestapeld. De molenaar houdt het weer goed in de gaten, zo nodig de molen te kruien (draaien van de kap in de richting van de wind) of het zeil bijstellen, waardoor de snelheid van de molen wordt bepaald.

Steenzolder

Op de steenzolder bevinden zich twee koppels maalstenen. Daartussen wordt het graan tot meel gemalen. Het meel wordt hierna via de meelpijp naar de maalzolder gestort.

Luizolder

De naam van deze zolder verwijst naar het luiwerk (een hijsinrichting), waarmee met behulp van windkracht de graanzakken tot bovenin de molen worden gehesen en vice versa. Graan wordt hier ook opgeslagen.

Kapzolder

De Herder is een bovenkruier, dus alleen de kap met de wieken wordt in de wind gezet. Dit gebeurt door middel van het kruirad onderaan de staartbalk.

De draaiende horizontale beweging van de wieken wordt omgezet in een verticale roterende beweging voor de aandrijving van de werktuigen onderin de molen. Om het bovenwiel zit de vang, een houten rem, waarmee de molen stilgezet kan worden.

Het Poorthuisje

Naast meelmolen de Herder staat het pittoreske Poorthuisje. Net als de molen is het Poorthuisje al vanaf 1500 terug te vinden in de archieven en op verschillende historische tekeningen. In het huisje woonde de poortwachter die 's nachts en bij bedreigingen van buitenaf de stadspoorten afsloot. Tijdens de herbouw van de molen van 1986 tot 1990 is ook het huisje volgens origineel voorbeeld herbouwd.

Benieuwd wat voor activiteiten er in en rond de meelmolen worden georganiseerd, kijk op www.meelmolendeherder.nl.