De stoker gooit kolen op het vuur om de stoommachine te laten werken.
De stoker gooit kolen op het vuur om de stoommachine te laten werken. Foto: Duco de Vries

Zomerstoom tijdens zomervakantie

MEDEMBLIK - Het Stoommachinemuseum is tot en met zondag 1 september elke dag geopend én onder stoom. Om de grootste nog werkende collectie stoommachines onder één dak te laten draaien, wordt het vuur in de grote Lancashire-ketel dagelijks opgestookt.

Wie het museum binnenloopt, hoort de machines sissen en puffen en ruikt de olie. Machinisten, stokers en gidsen lopen in het rond en vertellen van alles over het tijdperk van de stoommachine. Kom langs en beleef zelf de kracht van water en vuur in het 150-jarige stoomgemaal Vier Noorder Koggen.

Locatietheater

Onder Druk! is een speelse voorstelling waarin de hoofdrolspelers uit de stoomrevolutie de bezoekers mee terug in de tijd nemen. Bij de Royal Society of London zijn zij getuige van een fantastisch experiment, in Schotland maakt men kennis met de moeder van James Watt en uiteindelijk zien zij wat de uitvinding van de stoommachine betekende voor Medemblik en de ingebruikname van het stoomgemaal.

Vragen

Waarom konden de molens het droogmalen van de polders niet meer aan? Was James Watt de enige uitvinder van de stoommachine? Wanneer kwam ook Nederland op stoom en wat was de rol van het stoomgemaal waar de voorstelling gespeeld wordt? Spelenderwijs worden deze vragen in de voorstelling beantwoord en wordt het bezoekers duidelijk hoe stoom Nederland ingrijpend veranderde.

Educatief

De voorstelling sluit aan op de tentoonstelling over Nederland op Stoom. Deze expositie toont bijna tachtig stoommodellen in een multimedia presentatie, waarin de doorbraak van stoom in Nederland centraal staat. De combinatie van deze expositie en de stoomtheatervoorstelling zal met ingang van het schooljaar 2019/2020 in een educatief arrangement aangeboden gaan worden aan de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en aan alle niveaus van het voortgezet onderwijs. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf circa 10 jaar.

De voorstelling is vrij toegankelijk met entreebewijs (Museumjaarkaart gratis).

Elke zaterdag in de zomervakantie wordt de uitvoering twee keer gehouden, om 13.00 en 14.30 uur.

Openingstijden

De openingstijden tijdens de zomervakantie zijn van maandag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Na de vakantie is het museum weer geopend volgens de reguliere openingstijden van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Het Nederlands Stoommachinemuseum is gevestigd aan Oosterdijk 4 in Medemblik. Kijk voor meer informatie op www.stoommachinemuseum.nl.