Pijn of kramp in de benen tijdens het lopen? Mogelijk gaat het hier om vaatlijden.
Pijn of kramp in de benen tijdens het lopen? Mogelijk gaat het hier om vaatlijden. (Foto: aangeleverd)

Vernauwing van de slagaders

REGIO - Een vernauwing van de slagaders zorgt voor onvoldoende zuurstof in de spieren. De afstand (zonder onderbrekingen) die iemand kan lopen, wordt steeds kleiner wordt. Het is nodig om te stoppen door de pijn en kramp in de benen, meestal in de kuiten. Na even pauzeren komt er weer zuurstof in de spieren en kan er opnieuw een afstand gelopen worden. Dit wordt etalagebenen genoemd.

De podotherapeut, dé specialist in voetengezondheids-zorg

Een vernauwing in de slagader ontstaat door slagaderverkalking (atherosclerose). Aan de binnenkant van de slagaderwand zetten vetten en kalk zich af. Het is niet precies bekend hoe slagaderverkalking ontstaat. Wel staat vast dat de volgende factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan ervan: roken, hoge bloeddruk, suikerziekte, overgewicht en een te hoog cholesterolgehalte.

Door de vernauwing van de slagaders in de benen zijn ook veranderingen aan de huid en nagels van de voeten te merken. De nagels kunnen veranderen van kleur, dikte en groeien trager. De huid van de voeten kan droger worden, verkleuren, de haargroei op de voeten verdwijnt en/of de voeten zijn sneller koud. Wondjes aan de voeten genezen moeilijk, waardoor de kans op een infectie toeneemt.

De podotherapeut kan helpen en geeft adviezen die op iemands specifieke situatie van toepassing zijn. De behandeling van de podotherapeut kan bestaan uit leefstijladviezen, een schoenadvies, oefeningen, orthese of corrigerende zolen. Deze behandelingen zijn gericht op het voorkomen van wondjes aan de voeten. Ook helpt de podotherapeut bij het sneller herstellen van aanwezige wondjes op de voeten.

Meer informatie: www.podotherapiewestfriesland.nl of www.podotherapiehoorn.nl.