Cees van der Wee is al 45 jaar vrijwilliger bij de Landbouwshow in Opmeer.
Cees van der Wee is al 45 jaar vrijwilliger bij de Landbouwshow in Opmeer. "Ik ben sociaal en wil graag mensen helpen." (Foto: aangeleverd)

Vrijwilligers van levensbelang voor Landbouwshow

OPMEER - Het slagen van een evenement als de Landbouwshow in Opmeer staat of valt met de inzet van vrijwilligers. Gelukkig heeft de organisatie van deze drukbezochte paardenshow een grote club van trouwe mensen die zich belangeloos inzetten voor de organisatie. Cees van der Wee is zo iemand. Hij heeft een indrukwekkende staat van dienst van maar liefst vijfenveertig jaar: "Ik ben sociaal en wil graag mensen en instellingen helpen."

Cees is begonnen als kassamedewerker. Daarna is hij als assistent-penningmeester de Landbouwshow gaan ondersteunen. "De penningmeester is het hele jaar bezig met alle voorbereidingen en op de dag van de show zelf had hij nooit tijd om van het feest te genieten. Daarom hebben we - in samenspraak met het bestuur - naar een voor ons werkende opzet gezocht. En we hebben een gouden formule gevonden", stelt Cees trots.

Dienstbaar

Op de dag zelf bewaakt Cees de kassa's, al het financiële verkeer en coördineert hij de standhouders, zodat de penningmeester zijn handen vrij heeft. Iedereen is daar erg blij mee. Dat blijkt ook uit het feit dat in al die vijfenveertig jaar dat Cees dit op zich neemt er pas de derde penningmeester in functie is. "Iedereen is daar enthousiast over", vertelt Cees. "Ik stel me dienstbaar op. Nu ben ik vooral dienend bezig aan de nieuwe generatie. Ik draag veel van mijn kennis over. Ik werk met een prachtig team van tachtig vrijwilligers die veel humor hebben. Het zijn elk jaar nagenoeg dezelfde gezichten die ik aantref, dus het voelt voor mij iedere keer weer als een soort reünie."

Gekke vragen

Cees krijgt de gekste vragen voorgelegd op de grote dag van de show. Toch vindt hij steevast een oplossing. "Deelnemers krijgen vaak vrijkaarten. Die zijn weleens 'zoek'. Ik maak dan de inschatting of ze eerlijk zijn. Dat geeft wel eens spanning, maar met al mijn levenservaring kom ik daar wel uit. Ik vind het belangrijk en nuttig om hier goed mee om te gaan."

Dierenliefde

Sinds Cees gepensioneerd is, steekt hij veel tijd in het helpen van mensen en instellingen. Hij vindt het 'mooi' om mensen te ondersteunen. "Ik krijg daar positieve energie van. Dat doet me goed. Het bestuur is me ook altijd heel dankbaar voor wat ik doe. Bovendien ervaar ik de samenwerking met ons fijne team altijd als heel inspirerend."

Het leukste aan de Landbouwshow vindt Cees dat het een dag voor het hele gezin is die bol staat van de spectaculaire shows. "De paardenwereld staat centraal, maar ook het kleindiergehalte is hoog. Alles is gebaseerd op de liefde voor dieren. Daarom bestaan we al zo lang. We houden het niet voor niets al 110 jaar vol."