Horseboarding is een extreme sport, waar paardrijden, mountainboarding en wakeboarding elkaar ontmoeten.
Horseboarding is een extreme sport, waar paardrijden, mountainboarding en wakeboarding elkaar ontmoeten. (Foto: aangeleverd)

Horseboarding: veel spanning en spektakel!

Een tikkie een gekke en extreme sport, waar paardrijden, mountainboarding en wakeboarding elkaar ontmoeten. Dat is horseboarding. Deze sport is de Noordzee in 2007 over komen waaien vanuit Engeland. Horseboarding showteam verzorgt sinds 2016 in deze discipline shows, demo's en wedstrijden. Marjolein Hoetmer (35) is de coördinator van het demonstratieteam: "Het is echt allemaal super paardvriendelijk. Al onze paarden genieten er enorm van. Ze vinden het prachtig."

De paarden die Marjolein met haar showteam inzet, zijn van zeer uiteenlopende rassen: KWPN'ers, Haflinger, Quarters, Andalusiërs en Arabieren, dus voor elk wat wils. Ze delen echter één eigenschap: het zijn net als de horseboarders adrenalinejunkies! Als de muziek aangaat staan ze te stuiteren om van start te mogen. Dat zal zeker ook het geval zijn op de Landbouwshow in Opmeer.

Officieel

"Daar houden we een officiële wedstrijd op een officieel parcours. De toeschouwers kiezen een favoriete kleur en dan moedigen ze het team van hun keuze aan. Het publiek mag gek meedoen", aldus Marjolein.

Het team sluit af met een verrassende act. Vaak is dat schansspringen, de paarden lopen met rookfakkels over het parcours of iets anders. Dat houdt Marjolein nog even geheim. "Soms laten we één van de organisatoren plaatsnemen op het board. Dat wordt meestal zandhappen."

Zorg

De liefde voor het edele dier staat bij het Horseboarding Showteam altijd voorop. "Wij monitoren onze paarden door ze regelmatig na te laten kijken door een team van dierenartsen. Zij zorgen ervoor dat we bijtijds weten of ze tegen overbelasting aan zitten en of ze goed in de spieren zitten en dus het werk goed aan kunnen. Het is een zware baan voor de paarden; dat realiseren we ons maar al te goed. Daarom zijn we ook zuinig op ze en doen ze dit werk niet te vaak." In het dagelijks leven houden Marjolein en haar mensen de paarden recht, sterk en gezond met afwisselend werk zoals dressuur, western, sgw, working equitation en endurance. "Wanneer je op een wedstrijd een niet te rijmen combinatie van paardenrassen ziet, ieder uitgedost in een eigen kleur, dan is de kans groot dat je een horseboardshow te zien krijgt", lacht Marjolein.

Actief

De boarders zijn allemaal naast het horseboarden actief in snowboarden, surfen, buitensporten, longboarden of wakeboarden. Ze houden wel van een beetje actie en een gebroken bot is alleen vervelend als ze hun biertje niet meer vast kunnen houden. Je herkent ze aan hun nonchalante, maar vlotte loopje, het continu proberen elkaar af te troeven en een vleugje doodsverachting. De ruiters vallen ook onder het kopje fearless, aangezien zij degenen zijn die hun paarden rond moeten sturen met snelheden tot vijfenveertig kilometer per uur in een arena vol prikkels.

Paard en boarder zijn één

Denk daarbij aan wapperende vlaggen, harde muziek, tribunes vol enthousiast, luidruchtig publiek en wat al niet meer. "Zij moeten voor zichzelf denken, voor het paard en voor de boarder", licht Marjolein toe. "De bochten die de ruiters inzetten, zijn namelijk bepalend voor de route van de boarders. Onze ruiters herken je aan het aldoor hardop afvragen waar hun laarzen/stiften/andere spullen zijn gebleven, het maken van sarcastische grapjes over hun boarders en hun brede glimlach wanneer ze door de baan vliegen." Kortom: het is een dynamisch samenspel tussen drie levende wezens, waar honderd dingen mis kunnen gaan maar waarvan meestal alles goed gaat. Marjolein besluit met een wijze raad: "Het is een prachtige sport, maar met de risico's die er aan verbonden zijn zeggen wij nog maar eens met klem: don't try this at home!"