Theo Hanzon:
Theo Hanzon: "Ik vind het altijd leuk om te laten zien waar ik mee bezig ben." (Foto: aangeleverd)

Dressuurruiter Theo Hanzon streeft het hoogste na

De Landbouwshow in Opmeer is pas af als er een Nederlandse topruiter een fantastische kür op muziek komt verzorgen. De organisatie is er in geslaagd om niemand minder dan Theo Hanzon (38) vast te leggen om een prachtige demonstratie te komen verzorgen. "Ik vind het altijd leuk om te laten zien waar ik mee bezig ben."

Theo is al sinds zijn zesde jaar actief in de paardensport. Vanaf zijn achttiende levensjaar gaat hij als professional door het leven. "Ik heb nooit iets anders gedaan", zegt hij daar zelf over. "Ik rijd op het hoogste niveau. Onlangs kreeg ik een mailtje van de KNHS. In de aanhef stond: 'Geachte Tokyo-kandidaat'. Ze houden dus ernstig rekening met me."

Het klinkt een beetje als een bekentenis, maar Theo heeft de keuze voor dressuur gemaakt omdat hij springen eng vond. "Ik ben veel meer van de dressuur. Ik geniet er enorm van als ik mijn paarden mooi kan laten lopen. Ik vind springen gewoon niet zo erg leuk."

Demonstratie

Waar Theo's hart ligt, laat hij graag zien tijdens een ruim twintig minuten durende demonstratie. "Ik laat het publiek zien hoe ik mijn paarden train, hoe ik ze laat bewegen en hoe ik ze sterk houd. Ook een stukje management passeert de revue. Ik doe natuurlijk een kür op muziek. Die duurt zo'n vijf en halve minuut. Ik verzorg deze demo met één van mijn tophengsten, Turfhorst Invershin. Die staat voor de show al te briesen van enthousiasme."

Voor verschillende küren heeft Theo diverse stijlen muziek waarop hij met de paarden rijdt. Tijdens de grote wedstrijden rijdt hij op James Bondmuziek. In Opmeer klinkt er trancemuziek uit de speakers. "Dat is meer een trance-opera. Het is een iets oudere kür die ik tijdens de Landbouwshow laat zien. Ik ga er in elk geval zonder al te hooggespannen verwachtingen heen. Ik ben meestal blanco en zie wel wat er op me afkomt. Ik heb er erg veel zin in en vind het altijd leuk om te laten zien waar ik mee bezig ben."

Competitief

Als rechtgeaarde topsporter heeft Theo de adrenaline van echte wedstrijden nodig. "Ik ben heel competitief. Ik wil graag de beste zijn en winnen. Anders zou het in mijn beleving allemaal erg saai worden. Natuurlijk vind ik het heel mooi om paarden af te richten, ze naar mijn hand te zetten en ze sterker en mooier maken, maar ik wil er ook een doel mee hebben. Steeds mezelf en de paarden waar ik mee werk verbeteren en naar een hoger niveau groeien. Dat is mijn streven."