Hooitijd zoals vroeger: Luc van der Bel op een Fordson Major uit 1961 met een New Holland 268 balenpers.
Hooitijd zoals vroeger: Luc van der Bel op een Fordson Major uit 1961 met een New Holland 268 balenpers. (Foto: aangeleverd)

'Een oude Fordson Major uit 1961 als hobby'

OPMEER - Luc van der Bel, van vd Bel Las- & Radiateurenbedrijf in Opmeer, is een hobbyboer. Ondanks dat hij een eigen bedrijf runt, vindt hij het boerenleven heerlijk.

"Ik heb een kleine hobbyboerderij met scharrelvarkens en -schapen en een oldtimer Fordson Major uit 1961, waarvan ik pasgeleden nog de motor gereviseerd heb, dus voorzien van nieuwe verse PK 's. Als er een loonwerker voorbij komt met dat grote nieuwe spul en ons bezig ziet met dat oude spul moeten ze lachen en gaat er vaak een duimpje omhoog want dat vinden ze prachtig", zegt Luc.

"Hooitijd was extreem vroeg dit jaar. We hebben de eerste hooi al in mei geperst, terwijl normaal gesproken juni en juli de hooimaanden zijn."

Het stro komt later aan de beurt.

Dubbel hooitijd

"En na het hooien hebben we dan weer een mooi 'sk'oon grassie' voor de beesten", zegt Luc. "De meeste boeren halen het gras voor de tweede en derde keer van het land om te kuilen of grote ronde balen in plastic of laten het drogen door de grasdrogerij in Lambertschaag, waar ik jaren gewerkt heb. De balenpers staat nu even in de Pits (werkplaats), voor onderhoud, want iets oudere machines hebben ook iets meer aandacht nodig."

Agrarisch hart

Niet gek dat Luc zijn agrarische hart sneller slaat als hij met zijn Major met daar achter de New Holland Super Hayliner 268 balenpers Over het land gaat.