Maarten van der Weijden zwemt het IJsselmeer over naar Medemblik.
Maarten van der Weijden zwemt het IJsselmeer over naar Medemblik. (Foto: aangeleverd)

Maarten van der Weijden zwemt van Stavoren naar Medemblik

MEDEMBLIK - De IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren-Medemblik viert 17 augustus haar vijftigste editie, een gouden jubileumjaar! De IJsselmeermarathon begon met tien deelnemers en groeide uit tot het hoogtepunt van het open water zwemmen. De wedstrijd is de oudste en langste open water wedstrijd in Nederland.

Gouden editie IJsselmeer Zwemmarathon

De wedstrijd staat bol van spanning, opwinding en gezonde krachtsinspanningen. De deelnemers zwemmen naast de door de organisatie gefaciliteerde begeleidingsboot en leggen de laatste meters af in de Oosterhaven in Medemblik onder luidkeelse aanmoedigingen en applaus van de toeschouwers. Medemblikker Jack Brakeboer zwom in het eerste jaar als 16-jarige de IJsselmeermarathon en heeft zich vanaf toen hard gemaakt om de marathon al die jaren te behouden.

Geschiedenis

In Stavoren klinkt zaterdag 17 augustus om 09.00 uur het startschot van de jubileumeditie van de zwemmarathon. Een zwemtocht van 22 kilometer. Jan van Scheijndel was meer dan vijftig jaar geleden de eerste die het in zijn hoofd haalde om het IJsselmeer over te zwemmen. Nadat hij in 7 uur en 32 minuten zijn tocht volbracht had, nam hij het initiatief om samen met onder andere de familie Brakeboer van de oversteek een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Dat dit bijzonder goed gelukt is, bewijst deze vijftigste editie wel.

Deelnemers

Iedere deelnemer zwemt in badkleding en naast een begeleidingsboot. Meer deelnemers dan ooit verschijnen aan de start van deze speciale editie. Jack Brakeboer, organisator en finisher van diverse edities in vroegere tijden, had lange tijd voornemens opnieuw de tocht te gaan zwemmen, maar door een aanhoudende schouderblessure moet hij hier toch vanaf zien.

Lees verder op pagina 9.