Het comité in 1975. Boven v.l.n.r. Henk de Beer, Sjef Wagemaker en Valère van Belleghem, onder Henk Broekman, Cor Brakeboer, Jan Kamps en Ted Stroet.
Het comité in 1975. Boven v.l.n.r. Henk de Beer, Sjef Wagemaker en Valère van Belleghem, onder Henk Broekman, Cor Brakeboer, Jan Kamps en Ted Stroet. (Foto: aangeleverd)

Deelnemers IJsselmeer zwemmarathon

MEDEMBLIK - Van Stavoren naar Medemblik wagen 17 augustus 27 zwemmers de 22 kilometer lange oversteek van Stavoren naar Medemblik. Deze wedstrijd is tevens het Nederlands kampioenschap van het open water zwemmen.

Zeventien van de deelnemers, negen vrouwen en acht mannen, doen mee aan het NK. Eén van hen is Irene van der Laan. Zij zwom al zeventien keer eerder de overtocht. Vijf deelnemers komen uit het buitenland: twee Belgen, een Roemeen, een Française en een Griek. Laatst genoemde, Jorgos Skotadis, kwam vorig jaar nog voor Nederland uit en pakte toen de titel. Drie zwemmers wisten niet de limiet voor het NK te halen, maar zwemmen wel de marathon.

Wildcart

En de laatste twee startplekken gaan naar twee bijzondere mensen aan wie de organisatie een wildcard verstrekte.

Maarten van der Weijden

De organisatie laat met veel trots weten dat niemand minder dan Maarten van der Weijden 1 van de 27 deelnemers is die aan de start verschijnt van deze speciale vijftigste editie. In principe buiten mededinging maar hij gaat er wel voor! Het is natuurlijk fantastisch dat hij mee wil zwemmen en betekent een erkenning van het belang van deze unieke lange-afstand-open-water-wedstrijd. Dit evenement, inclusief alle zwemmers, verdient veel belangstelling!

Kees Bobeldijk

De tweede wildcard ging naar Kees Bobeldijk. Deze geboren en getogen Medemblikker zwom in z'n jonge jaren al vier keer de oversteek en deed dat vorig jaar nogmaals. Hij staat dit keer als enige West-Fries aan de start staan van dit bijzondere evenement.

Kees: "Ik ben Jack Brakeboer en de organisatie heel dankbaar dat ik mee mag zwemmen met deze tocht. Ik zwem wekelijks twee keer zes en een keer tien kilometer. Ook heb ik een veertien kilometer lange tocht gezwommen. Ik hoop op een mooie oversteek op 17 augustus".

Alle deelnemers

Jorgos Skotadis (Griekenland), Steven Claes (België), Marion Joffle (Frankrijk), Gert Clijmans (België), Bogdan Zurbagiu (Roemenië), Remco van Althuis (NK), Maikel van der Linden (NK), Tenzin Tieman (NK), Maurice van den Berge (NK), Boy Borreman (NK), Christian Broodman (NK), Yuri Admiraal (NK), Mark Godwaldt (NK), Jerwin Tholen (marathon), Jeroen Burggraaf (marathon), Arne-Willem Kroonen (marathon), Kees Bobeldijk (wildcard ), Maarten van der Weijden (wildcard), Janina Beckers (NK), Leonie van Noort (NK), Lisa Dreesens (NK), Anne Noom (NK), Amy van Lier (NK), Renske Dutilh (NK), Irene van der Laan (NK), Kyra Sterre Wijnker (NK) en Linda Hoogendam (NK).

Iedere deelnemer wordt begeleid door bemanning op een boot.