Afbeelding
Ruurd Barendsen

Burka

Jarenlang is er gestreden voor vrije kledingkeuze. Heel wat offers zijn daarvoor gebracht. En ik ben blij dat ik daar gebruik van kan maken. En als men mij daardoor met de nek aankijkt zal ik hetzelfde terugdoen, ook al ziet men dat niet meteen.

Verhullende kleding

Ik weet dat anderen niet blij zijn met mijn verhullende kleding, maar daar heb ik maling aan. Ook de Nederlandse wet verbiedt mij om in sommige gevallen deze kleding te dragen, maar ook daar heb ik maling aan. Mijn morele wet acht ik namelijk veel hoger dan de Nederlandse wet. Men went er maar aan. Ik weiger mij aan te passen aan de hier geldende normen en waarden. Men past zich maar aan mij aan. Ik heb namelijk niets kwaads in de zin en wens ook niet behandeld te worden alsof dat wél zo is.

Angst

Ook wordt mij verweten angst op te wekken doordat men mijn gezicht niet kan zien. En dat is een vreemde redenering, want Zwarte Piet loopt ook onherkenbaar geschminkt rond en dat mag wel. Sterker nog... als hij een openbaar gebouw binnenloopt wordt hij toegejuicht.

Misdaden

Ik weet dat met mijn soort kleding aan er verschrikkelijke misdaden zijn gepleegd, maar dat kan mij absoluut niet aangerekend worden. Ik heb daar niets mee te maken en eis dan ook onbevooroordeeld behandeld en bekeken te worden en ben niet verantwoordelijk voor andermans daden.

Ik ben een individu en heb het recht om mij te vrijwaren van bepaalde blikken van anderen. Sterker nog, ik vind eigenlijk dat iedereen zich - juist voor de veiligheid - maar zou moeten kleden zoals ik. Dat zou de wereld er een stuk aangenamer op maken. In ieder geval voor mij. En dat is veel belangrijker dan wat dan ook.

Discriminatie

Als men mij deze kleding af gaat pakken of mij gaat arresteren zal de menigte die het met mij eens is mij met hand en tand verdedigen. Wij behoren samen tot één groep en wij wensen niet gediscrimineerd te worden. Als dat wel gebeurt, dan komt er een nog veel groter conflict. Ik vind eigenlijk dat iedereen mijn keuze zou moeten respecteren. En ik zou juist dát verplicht willen stellen. Ook, en juist, in verband met ieders veiligheid. Van die van u van mij.


Daarom draag ik een leren pak en een integraalhelm. Altijd en overal.

Ruurd Barendsen