Iedere zwemmer wordt begeleid door een boot met bemanning.
Iedere zwemmer wordt begeleid door een boot met bemanning. (Foto: aangeleverd)

Maarten van der Weijden deelnemer Stavoren-Medemblik

Vervolg van de voorpagina.

Ambassadrice Edith van Dijk lost in Stavoren het startschot. Het publiek is de hele ochtend welkom op de Oosterhaven in Medemblik. De hele wedstrijd is daar op een televisie scherm te volgen. Edith houdt vóór de race korte interviews met de deelnemers en deze zijn ook te horen in Medemblik. De eerste zwemmer wordt vanaf 13.00 uur verwacht. Na binnenkomst van alle zwemmers vindt rond 17:00 uur de prijsuitreiking plaats nabij de visafslag (de finishplek).

Medemblik Harbour City Swim

Vóór de aankomst van de eerste zwemmer vindt in de Oosterhaven de Medemblik Harbour City Swim plaats. Zo'n honderd deelnemers zwemmen daar twee ronden van 500 meter. De start wordt om 12.00 gehouden. Meedoen? Opgeven kan nog steeds via breemed@quicknet.nl. De opbrengst van dit evenement komt ten goede aan Inloophuis Medemblik.

Kunstwerk

Voor genodigden is vanaf 19,30 uur een reünie in café Brakeboer voor genodigden. De onthulling van een kunstwerk vindt om 20.00 uur plaats, tegenover het café. Iedereen die belangstelling heeft, kan daarbij zijn. Dit kunstwerk is speciaal gemaakt ter ere van de vijftigste editie van de IJsselmeer zwemmarathon.

Bestuur

Vele bestuursleden zijn al vanaf het begin, of jarenlang, betrokken bij de jaarlijkse organisatie van dit evenement. Een aantal van hen heeft aangegeven zich na deze vijftigste editie terug te trekken uit de organisatie, maar blijven wel op de achtergrond aanwezig. Dit betekent geenszins een einde aan deze mooie traditie. Integendeel! Enkele nieuwe bestuursleden meldden zich al aan om de organisatie van deze historische zwemtocht te continueren. Maar er worden nog een aantal nieuwe bestuursleden gezocht. De bestuursleden van zwemvereniging DES (Den Haag) die van het begin af aan de marathon officieel als wedstrijd via de KNZB mogelijk maken en nauw betrokken zijn, gaan sowieso door.

Toekomst

Het bestuur wordt vanaf dit jaar ondersteund door TEAM Medemblik, verantwoordelijk voor de uitvoering van het Medemblikse topsportbeleid. Pieter Verhoogt, team manager van TEAM Medemblik: "Wij zien de zwemmarathon als één van de pareltjes van topsport binnen de gemeente waarbinnen een enorme groei mogelijk is. Daarvoor hebben we nu al genoeg ideeën. Het uiteindelijke doel daarvan is meer topsport, met meer en betere deelnemers voor de zwemmarathon." Meer informatie: www.zwemvereniging-des.nl/open-water.

Jack Brakeboer zet zich met hart en ziel in voor de zwemmarathon.