Einde van de Nederlandse landbouw?

Ingezonden

Stikstofprobleem: ik las met verbazing de oplossing van D66 voor het stikstofprobleem. De helft van de Nederlandse landbouw weg en het stikstofprobleem is opgelost. Hoe simpel zegt de heer Tjeerd de Groot van D66. Het kost maar 1 procent van de economie. Ik vind het erg dat de politiek in Den Haag zo weinig kennis heeft, dat je zulke uitspraken doet. De landbouw zorgt immers voor meer dan 20 procent van de Nederlandse export. 20 procent gedeeld door 2 is 10 procent minder export. Een heel ander getal dan 1 procent. Waar is trouwens zijn verhaal op gebaseerd, dat 70 procent van de stikstofuitstoot uit de landbouw komt?

Stikstof bestaat uit NOx (industrie en verkeer = 2/3 deel) plus NH3 (mensen en dieren, bestaande uit koeien, kippen, varkens, huisdieren, dieren in het wild en kunstmestindustrie = 1/3 deel). Een heel ander getal dan 70 procent. Leuk om te weten dat de stikstofuitstoot van de Nederlandse landbouw van 1990 tot op heden met 65 procent is gedaald! Wanneer de politiek zo omgaat met de stikstofregels, zullen de vliegtuigindustrie, woningbouw, verkeer en industrie binnen de kortste keren alle stikstof van de boeren opkopen, met als gevolg het einde van de Nederlandse landbouw. Dit zal grote milieuschade tot gevolg hebben dat het gras, wat in Nederland groeit geen bestemming meer heeft. Nu zorgt de grasgroei voor een grote opname van CO2, omdat het gras telkens door de boer geoogst wordt en dus veel zuurstof levert. Deze getallen neemt de politiek niet mee. Onbegrijpelijk!
Ook zal er een enorme afvalberg ontstaan, omdat de Nederlandse veestapel het afval van ons mensen opeet (zie bijvoorbeeld Soja schroot, bietenpulp en palmoliepitten). De Nederlandse landbouw zal gekoesterd moeten worden, wil de enorme bevolkingstoename op de aardbol in de toekomst gevoed worden. Geen enkel land op de wereld is zo geschikt voor voedselproductie als Nederland. Wij zijn niet voor niets, op Amerika na, de grootste voedselexporteur van de wereld. Hier zouden wij trots op moeten zijn. Het plan van D66 zal, afgezien van de werkloosheid die het tot gevolg heeft, leiden tot een wereldwijde hongersnood. Als Nederland wegvalt voor de voedselproductie, welk land kan die voedselproductie van ons land invullen? Geen enkel ander land.
Een ding is zeker. D66 snapt niet wat landbouw is en denkt geloof ik dat voedsel zo uit de lucht valt. De Groot van D66 roept wat, wat nergens op gebaseerd is. De politiek zegt telkens weer: alleen plantaardige productie van voedsel toepassen. Hier zie je dat de politiek niets van het vak boeren af weet. Er zijn maar kleine delen van de aardbol geschikt voor plantaardige productie. De meeste gebieden zijn te droog, te veel stenen, te onvruchtbaar, te steil, te nat of te weinig draagkracht. In al deze gebieden kan nog wel vee grazen: van 1 koe of rendier per 15 ha tot wel 4 dieren per ha, wat in Nederland kan, gezien de groeipotentie van het gras in Nederland. Alleen milieutechnisch mag dit niet van de overheid. De mens is een omnivoor en eet van nature vlees en planten. Dus veeteelt in welke vorm ook, is naast plantaardige productie noodzakelijk om de mens te voeden. Het wordt tijd dat de politiek eens langer vooruit denkt, dan hun neus lang is.
Voedsel zal in de toekomst steeds schaarser worden. Geen enkel land in de wereld teelt voedsel met zo'n lage milieubelasting als de Nederlandse boer. Denk nu eens na politiek. Zorg eens dat wij burgers zelf onze kringloopwijzer sluitend hebben. Sta alleen maar producten toe die 100 procent afbreekbaar zijn. Belast alles op dezelfde wijze. Niet vliegverkeer en scheepvaart nagenoeg onbelast, terwijl zij de grote vervuilers zijn.
De boer wordt steeds meer bedreigd in onze samenleving door: de politiek (uit onwetendheid, geen verstand van zaken en beïnvloeding door wetenschappers en natuurorganisaties). De natuurorganisaties. Hoe slechter zij zeggen, dat het gaat met het milieu en plantendiversiteit des te meer subsidie en grond zij krijgen van de overheid (hun verdienmodel). De wetenschap. Hoe slechter het met het milieu gaat des te meer geld krijgen zij voor onderzoek (ook hun verdienmodel).

De boer is een gewillig slachtoffer en zegt toch niets terug. Dan de media. Door alleen maar negatief nieuws te brengen, beïnvloeden zij de samenleving. Zo erg dat er zelfs milieuactivisten zijn ontstaan die de boerengezinnen bedreigen. Ook het onderwijs begint al op scholen de kinderen te beïnvloeden om geen vlees te eten. De Chinezen en enkele rijke Arabieren hebben wel een toekomstvisie. Zij kopen nu al over de hele wereld grote boerderijen op. Zij snappen dat in de toekomst geen oliecrises maar water en voedselcrises zullen ontstaan. Dus boeren: houd de moed erin. Over 30 jaar worden jullie weer gewaardeerd, want dan hebben ook wij weer hongersnood. Het zal mij niets verbazen als wij dan voor zover mogelijk weer de natuurgebieden in ons land ontginnen voor landbouwdoeleinden. Honger breekt wetten.

Jaap Majoor, Laag Zuthem