Therapeuten Henk en Joke Nijenhuis.
Therapeuten Henk en Joke Nijenhuis. (Foto: aangeleverd)

Wat te doen tegen vermoeidheid?

REGIO - Veel mensen lijden aan vermoeidheid. Vroeg naar bed, meer rusten, of juist meer bewegen. Soms helpt het, maar vaak ook niet. Wat moet er dan gebeuren?

Volgens de Chinese geneeskunde ontstaat vermoeidheid doordat de lichaamsenergie de spieren, hersenen of organen niet goed voedt. Dit kan komen door een tekort aan energie, een verkeerd gebruik van energie, of doordat de energie vastzit.

Vermoeidheid door een tekort aan energie kan samengaan met een zwakke stem en lichte transpiratie, of met spierzwakte en een oncomfortabel gevoel in de buik. Men kan ook depressieve klachten hebben, het snel koud hebben, lusteloos zijn of 's middags erger vermoeidheid zijn. Erger vermoeidheid na het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan komen door een onderliggende allergie voor dit eten. Komt de vermoeidheid doordat de energie niet goed stroomt, dan gaat dat vaak gepaard met een vol gevoel onder de ribben, regelmatig zuchten, spanning op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, snel geïrriteerd raken, tintelingen en/of tics, een zwaartegevoel of dat het hoofd wat 'wattig' aanvoelt.

Combinaties van te weinig energie, verkeerd gebruik van energie of gestagneerde energie komen ook vaak voor en het ene verzaakt vaak het andere. Door het stellen van een juiste diagnose, dus door de oorzaak van de vermoeidheid te achterhalen, kan de juiste behandeling ingezet worden. Bij ZangFu balancingpraktijk in Hoorn/Zwaag komen de therapeuten Henk en Joke Nijenhuis vaak mensen tegen met vermoeidheidsklachten. Met de Total Reset Methode of door middel van acupunctuur kan gelukkig wat gedaan worden tegen de vermoeidheid.

Meer weten of een afspraak maken? Bel dan 0229-796515 of kijk op www.zangfu.nl.