Minister Bruins: 'Burgers moeten zeker zijn van goede en acute zorg'
Minister Bruins: 'Burgers moeten zeker zijn van goede en acute zorg' (Foto: Ministerie van VWS/ Phil Nijhuis)

Minister Bruins: 'Burgers moeten zeker zijn van goede acute zorg'

Minister Bruins voor Medische Zorg wil de acute zorg anders inrichten, met meer regie van de overheid en minder marktwerking. "In het voorjaar van 2020 kom ik met een nieuwe visie op de financiering en organisatie van de spoedzorg." Die toezegging deed hij in een debat met de Tweede Kamer over de acute zorg afgelopen 3 oktober.

Ambulances zijn steeds minder vaak op tijd. In maar liefs 17 van de 24 ambulanceregio's lukt het niet om te voldoen aan de wettelijke 15-minutennorm. Volgens die norm behoren ambulances in 95 procent van de ernstige meldingen binnen 15 minuten ter plekke te zijn.

Alle politieke partijen uitten hun bezorgdheid hierover in het Kamerdebat over de acute zorg op 3 oktober. Ook de recente sluiting van seh's door de Treant-ziekenhuizen zorgt voor verhitte discussies.

Geen aanbesteding ambulancezorg

Tevredenheid oogst de minister met zijn beleid voor de nieuwe wet ambulancezorg. In juni had hij al aangekondigd dat de beoogde aanbestedingen van de ambulancezorg van de baan zijn. In alle 24 ambulanceregio's blijft er één monopolist, die een contract voor onbepaalde tijd krijgt.

De twee dominante zorgverzekeraars doen de zorginkoop. In het voorjaar van 2020 wil de minister het wetsvoorstel naar de Kamer sturen.

Marktwerking

Minder markt, meer regie van de overheid. Dat lijkt de koers van minister Bruins voor de hele acute zorg. Hoeveel marktwerking er nog mogelijk is in de acute zorg, zal de minister beantwoorden in een nieuwe visie op de acute zorg. Ook die wil de minister in het voorjaar naar de Kamer sturen.

Bruins: "Uitgangspunt is dat burgers zeker moeten zijn van een goede acute zorg. Die moet altijd beschikbaar zijn. Het liefste dichtbij, en als het niet anders kan op wat grotere afstand."