Bejo Zaden
Bejo Zaden (Foto: aangeleverd)

Zaadbedrijven blijven groeien in omzet en werkgelegenheid

REGIO - In de laatste week van september zijn Nederlandse zaad- en veredelingsbedrijven het internationaal podium waar vakgenoten van over de hele wereld kennismaken met nieuwe rassen en technieken. Een goed moment vond het overkoepelend orgaan Seed Valley om met nieuwe feiten en cijfers naar buiten te treden. Programmamanager Carolien Wagenaar licht de ge-update factsheet toe.

'Een gezonde en aantrekkelijk sector om in te werken'

Leidende bedrijven in de groente- en bloemenverdeling zijn gevestigd in Noord-Holland. Dit is volgens Wagenaar iets om trots op te zijn, al was dit gegeven bij de oprichting van Seed Valley, zo'n tien jaar geleden, onder de bevolking vrij onbekend. 'Onze missie is het imago te versterken, vooral onder jongeren en studenten, en te zorgen dat banen worden ingevuld', vertelt Wagenaar. De kengetallen op de factsheet geven niet alleen antwoord op vragen van studenten, maar ook op die van beleidsmakers en journalisten. 'De wereldhandel wordt sterk gedomineerd door tien zaadbedrijven, waarvan er vijf in de regio van Seed Valley zijn gevestigd. De bedrijven zijn actief in 35 landen. 'Het is een gezonde en aantrekkelijk sector om in te werken', concludeert de programmamanager.

Groei

Het einde van de groei is nog niet in zicht. In totaal werken er in Noord Holland meer dan 2.500 mensen (55% man en 45% vrouw en 70 nationaliteiten) in deze sector en de komende jaren, zo blijkt uit onderzoek van BDO, blijft dit jaarlijks met gemiddeld 6% stijgen. De omzet is in de afgelopen tien jaar jaarlijks met gemiddeld 7% gegroeid. Verwacht wordt dat een jaarlijks groei met 5% haalbaar is en dat de omzet zal stijgen naar 1,4 miljard in 2021. 50% van de omzet wordt buiten Europa gerealiseerd. Om de groei van de bedrijven te realiseren nemen Seed Valley bedrijven jaarlijks 300 nieuwe collega's aan.

Innovatief

Gemiddeld investeren de bedrijven 14% van hun omzet in onderzoek en nieuwe technieken. Het klassieke verdelingsproces wordt ondersteund door moderne DNA-technieken om processen te versnellen. Het doel is het aanbod te vernieuwen en te verbreden met rassen die productiever, resistenter en/of smaakvoller. Maar ook zijn verdelingsbedrijven steeds meer op zoek naar rassen die geschikter zijn voor een meer duurzame of biologische teeltwijze en rassen de consument verrassen. De bewijzen hiervan zijn deze week te bezichtigen tijdens open dagen bij onder meer Bejo Zaden, De Groot en Slot, Enza Zaden, Hazera en Syngenta.

Activiteiten

'Het imago heeft een boost gekregen', meent Wagenaar, 'mede dankzij de maatschappelijke belangstelling voor voeding. Maar we blijven vertellen wat we doen.' Zo krijgt het motiveren van jongeren om in de sector te werken volop de aandacht. 'We hebben en programma met activiteiten. We staan op carrièrebeurzen, geven gastcolleges en organiseren bedrijfsbezoeken. Hierbij richten we ons op middelbare en hogere scholen, maar ook op universiteiten. Toen we begonnen had de faculteit plantenteelt in Wageningen een handvol studenten, nu zijn er over de honderd aanmeldingen.'

Voor havo en vwo is er een lesbundel die via de brancheorganisatie Plantum wordt verspreid.

Bejo Zaden
Hazera