Rietdekker Casper Kooijman
Rietdekker Casper Kooijman Foto: WWW.KENNETHSTAMP.COM

Vakmanschap is essentieel bij behoud stolpen

"45 jaar geleden heb ik mijn eigen stolp grondig aangepakt. Die stolp was toen in slechte staat. Het is altijd goed om van te voren een masterplan te hebben en de stolp in verschillende fasen aan te pakken. Stolpen die vanuit agrarisch gebruik op de markt komen, hebben heel veel aandacht nodig. Moedig dat er nu weer jonge mensen zo'n stolp durven aan te pakken. Ik neem dan ook alle tijd voor een advies en leg veel uit over het vierkant en waarom de constructie zo gemaakt is. Voor veel nieuwe eigenaren is dat een openbaring. Bouwkundige kennis over alle aspecten van de stolp is heel belangrijk. Soms is een gevel wat verzakt of staat hij bol. Als hij stabiel is hoeft dat geen probleem te zijn. Je achterhaalt de oorzaak en beslist wat er moet gebeuren."

Verhalenmiddagen

De boerderij en het erf zijn gebaseerd op het van oudsher agrarische boerenbedrijf. Werken en wonen, stalling en opslag waren allemaal onder één dak te vinden, met daaromheen een voor iedere soort landschap ander type erf.

Er zijn nog maar weinig stolpen die volledig als agrarisch bedrijf functioneren, maar nog wel veel mensen die mooie verhalen kunnen vertellen over de dagen van weleer. Welke gewoonten men had en hoe die samenhingen met de bouw en functie van de stolp.

Bijvoorbeeld waarom men bedsteden op de deel had, geriefbosjes op het erf en een zomer- en winterdeel in de stolp. Veel van die verhalenvertellers zijn de huidige vaklieden, die vaak zijn opgeleid door familie of illustere voorgangers: rietdekkers, schilders, bouwkundigen, architecten, timmerlieden, hoveniers en aannemers.

Zoals de verhalen ons het cultureel historisch perspectief bieden op stolp en erf, zo zijn deze vakmensen onmisbaar bij het in stand houden of opnieuw opbouwen van de stolpboerderijen. Bij de Boerderijenstichting weet men ze te vinden en komen ze vaak aan het woord bij de verhalenmiddagen.

Ook meer weten over stolpboerderijen?

Zowel onder de stolpeigenaren, als onder de vele professionals en liefhebbers is door de jaren heen een schat aan ervaring opgebouwd over stolp en erf. Daarom bestaat de Stolpencommunity Vierkantdelers. Alles onder het motto, 'samen weten we meer en kunnen we meer'.

Wil je op de hoogte blijven van bijeenkomsten, een stolpencollege volgen of een verhalenmiddag bijwonen? Heb je vragen over het onderhoud van je stolp, zoek je vaklieden of wil je tips over hoe anderen hun stolp duurzamer maken?

Sluit je dan aan bij de Stolpencommunity Vierkantdelers. Helemaal gratis en voor iedereen toegankelijk! Kijk op www.stolpencommunity.nl en meld je aan. Meer weten over de Vrienden van de Stolp of wil je bouwkundig advies? Kijk op www.boerderijenstichting.nl.

Aanpakken van een stolpboerderij.