Schilder Jochem van Drunen.
Schilder Jochem van Drunen. Foto: WWW.KENNETHSTAMP.COM

Vakmaschap is essentieel bij behoud stolpen

In een stolpboerderij is niets standaard. In deze Noord-Hollandse karakteristieke boerderijen, met hun iconische piramidedak, zijn de kozijnen vaak van afwijkende maten, is het kleurenpalet afhankelijk van de streek en heb je een rieten of een pannendak of een combinatie van beide. Het behoud van de stolpboerderijen -een doel dat veel mensen in het stolpengebied na aan het hart ligt- is voor een deel afhankelijk van de kennis over bouw, verbouw en onderhoud die nog bij specialisten, vakmensen én bij ervaren bewoners aanwezig is. De Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp (BSNH) ziet het als haar taak om gestructureerd het delen van die kennis en ervaring te stimuleren.

Bewoners delen kennis over onderhoud, verbouw en restauratie

Stolpencommunity van bewoners en liefhebbers

Een van de manieren om specifieke stolpenkennis te behouden, is het delen van die kennis bij de bewoners van de stolpboerderijen onderling. Met hun opvallende geometrische architectuur, het stoere vierkant en het kenmerkende piramidevormige dak, hebben veel stolpen dezelfde basis. Dat maakt dat niet iedere nieuwe bewoner het wiel hoeft uit te vinden.

Bij grote verbouwingen, wederopbouw of aanpassingen aan nieuwe functies bij stolp en erf, kan een reservoir aan bewonerskennis worden aangesproken via de stolpencommunity. In de community worden stolpencolleges gegeven op een voorbeelderf over bijvoorbeeld verduurzamen, erfbeplanting of het opnieuw indelen van de stolp voor meerdere zelfstandige bewoners.

Op www.stolpencommunity.nl kun je online vragen stellen aan andere bewoners, aan vakmensen en liefhebbers. Het is voor iedereen gratis toegankelijk en vaak een welkome eerste stap naar een meer professioneel advies.

Bouwkundig advies

De Boerderijenstichting heeft al jaren een eigen bouwkundig adviseur, Piet Tamis. Hij bezoekt veel stolpen vlak voor en na de koop. Tamis is als bouwkundig adviseur all round, hij kijkt naar de fundering, het vierkant, het dak, interieur en tegenwoordig ook vaak naar mogelijkheden tot verduurzaming. Hij adviseert vanuit zijn bouwkundige achtergrond en vanuit zijn eigen ervaring.

Bouwkundige Piet Tamis voor zijn stolp.